ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шведите задържаха 24 активисти на Greenpeace на територията на една от АЕЦ

07.03.2014

 

 

 

Поредната акция на Greenpeace против опасностите, свързани с ядрената енергетика, се проведе в Швеция. На АЕЦ «Оскарсхамн», където работи един от най-старите ядрени енергоблокове в Европа, несанкционирано са проникнали 20 активисти. Предполага се, че са имали в помощ и 4 от сътрудниците на централата.

 

 

Акцията, както и всички на Greenpeace, е била мирна активистите са поставили на стената на централата голям плакат с напомняне за това, че реакторът почти е изчерпал ресурса си и започва да представлява опасност.

Въпреки това, незаконното проникване в режимно предприятие не е само административно нарушение, но и нарушение на техниката на безопасността, за която ратуват активистите.

Всичките са арестувани от шведската полиция заедно със служители на централата, за които се предполага, че са им помагали.

При задържането никой не е пострадал. Полицията оглежда централата за скрили се нарушители.

Greenpeace е силно загрижена от потенциалната опасност от ядрената енергетика и активно се застъпва за търсена на по-безопасни енергийни ресурси.

Сега в Европа има 10 АЕЦ с реактори, на които изтича ресурса и продължават да се експлоатират. Четири от тях се намират в Швеция, а реакторът «Оскарсхамн» е най-старият от тях. В случая идеята на Greenpeace е да се спре експлоатацията на старите реактори за да се избегнат нещастни случаи.

Това е третата за последните 2 години “атака” на активистите на АЕЦ в Швеция с призив да се спрат старите реактори.

Източник: http://piter.tv/event/Shvedi_zaderzhali_24_aktivistov_Greenpeace_na_territorii_svoej_AES/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари