ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Трайчо Трайков – интервю за предаването “Денят започва” на БНТ

05.01.2012

Предлагам ви фрагмент от обширно интервю на министър Трайчо Трайков по всички аспекти на енергетиката и туризма на република България за БНТ в предаването “Денят започва” на 5 януари 2012 година. Много подробно е анализирана ситуацията около проекта за АЕЦ “Белене”.

 

Водеща:
За „Белене“ да ви попитам. Знаете ли, като журналист следя, опитвам се да следя логиката на нещата, на преговорите, на събитията, но ако трябва да ви призная, ако не съм на интернет 24 часа в денонощието, от гражданска позиция тотално му изгубих нишката на този проект. Иска ли България да го прави, не иска ли, ще има ли изгода, няма ли да има изгода? Кога в крайна
сметка ще стане ясно България ще строи ли АЕЦ „Белене“ или не?

Тр. Трайков:
Ами ще стане ясно, когато имаме осъвременени разчети, пазарни и икономически, на самия проект и когато имаме структурирано финансиране. От това зависи колко ще бъде успешен проектът. Например, за да разберете по-добре, от това каква ще бъде цената на заемния ресурс може да зависи дали проектът е печеливш или не. От това как ще се развиват например цените на въглеродните емисии, което ще маркира пък общото ценово равнище на ТЕЦ-овете, с които се конкурират АЕЦ-овете, зависи дали ще бъде печеливш или не, т.е. има твърде много фактори, които се взимат във финансовия модел. И за да не казваме… да скачаме и след това да казваме хоп, ние правим нещата постепенно, така че на всеки етап да взимаме решението си въз основа на най-добрата информация, която имаме. Затова сега взимаме международния консултант, затова се извършват всички тези стъпки, които е трябвало да започнат 2005 година.

Водеща:
Все пак, ако това се проточи безкрайно дълго във времето…

Тр. Трайков:
Е, не може да се проточи безкрайно дълго.

Водеща:
Какъв е времевият дедлайн, който си поставяте, за отговор на тези въпроси, които току-що съм ви задала?

Тр. Трайков:
Консултантът ще има нужда от няколко месеца, за да си свърши работата, и когато бъде осигурено финансирането, тогава ще има проект. Ако не бъде осигурено финансирането, няма да има проект. В същото време разчитаме на конструктивна работа от партньорите си. Когато… така, с руснаците има един проблем, че понякога комуникацията е мудна, не реагират на време, когато нещо се забави или когато нещо не е по техен вкус, те се опитват да те изкарат теб виновен, нали, пред министър-председателя примерно. Така че нещата не са лесни. Но аз като български министър няма да позволя да се взимат стъпки, които не са добре обосновани.

Водеща:
Трудни са преговорите, казвате, с руснаците?

Тр. Трайков:
Те са наистина трудни и тактиката на реговорите с тях е специфична.

Водеща:
Опишете накратко границите на нашето участие в тези преговори. Кои са полетата, в които сте склонни да направите компромис, и кои са темите, по които няма да отстъпите и на йота, защитавайки българските национални интереси?

Тр. Трайков:
Първо, разбира се… сега, пак не разбирам дали ме питате само за „Белене“ или и за останалите, но има…

Водеща:
Специално за „Белене“ ви питах, но това важи за…

Тр. Трайков:
Има теми, които важат за всички, и други, които особено много за „Белене“. Например най-добрият пример за „Белене“ това са въпросите, свързани със сигурността. Там компромис абсолютно не може да има и там все още очакваме „Атомстройекспорт“ да успеят да си лицензират техническия проект пред Българската агенция за ядрено регулиране, което не е факт, което трябваше да е направено преди много, много време, в което „Атомстройекспорт“ са в неизпълнение на ангажиментите си. Така че очакваме те да се справят и да решат този проблем и след това
очаквам да се разберем за цената. Тази цена, която те предложиха, няма как да мине, не и докато аз съм министър…

Водеща:
От 6 милиарда и 300 милиона.

Тр. Трайков:
Да. Така че, когато те си лицензират проекта, когато се разберем за цената, тогава… защото според мен, при една цена около 5 милиарда, финансирането ще бъде осигурено вече сравнително лесно, проектът става банкируем. Тогава проект спокойно може да има.

Водеща:
Това ли е цената, на която сте готови да си стиснете ръцете с руснаците?

Тр. Трайков:
Това е цената, която по моя преценка отговаря на нашите интереси.

Водеща:
Сигурна съм, че преди няколко седмици сте прочели Уикилийкс и това, което излезе като секретен документ от бившия посланик на Щатите тук Нанси Макълдауни именно за това, че…  защо всъщност, този документ обяснява защо RWE се отказа от „Белене“. Именно защото има подозрение за сигурността на самото съоръжение и отделно втори път…

Тр. Трайков:
Не, знаете ли, не сте го разбрали съвсем правилно. Въпросът стои така. Те имат подозрения или опасения за нещо и искат да получат уверения, че опасенията им не са оправдани, нали.

Водеща:
Но очевидно не са ги получили, след като са се отказали.

Тр. Трайков:
Всеки е длъжен да има опасения. Точно така, те не са ги получили. Ето в това е проблемът. RWE не са получили задоволително обяснение нито по техническите си въпроси, нито по финансовите си въпроси.

Водеща:
А е трябвало старото правителство да даде такива  гаранции, за да не се откаже RWE от поректа? Без коментар. Признавате в едно интервю, че… то няма как да не признаете, очевидно е за енергийната ни зависимост от Русия, как виждате конкретните стъпки към нашата енергийна независимост, министър Трайков?

Тр. Трайков:
С увеличаването на избора ни на доставки. Това се отнася и за електроенергията ни, но там имаме сравнително диверсифициран микс на производството, който се доближава до идеалния, имаме и атомна, и от лигнит, и от възобновяеми енергийни източници. Но особено важно е това в газовата сфера и затова голяма част от дейността ни е свързана именно с разнообразяването на газовите доставки. И тук вече са всички проекти, които изброих – и „Набуко“, и „Южен поток“, връзката с газопровода Турция – Гърция, със Сърбия, с Румъния, с Турция.

Цялото интервю можете да гледате или прочетете на: http://bnt.bg/bg/news/view/44305/flameCandle70x80px.swf

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари