ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО – Среща с посланика на Франция в България

22.02.2014

 

На 19 февруари 2014 г. в Главно управление на ДП РАО се състоя делова среща между изпълнителния директор  Дилян Петров, председателя на Управителния съвет Петър Димитров и експерти на предприятието и делегация на посолството на Франция в България.

Срещата се състоя по инициатива на френската страна и с личното участие на Н. Пр. Ксавие Лапейр дьо Кабан, Посланик на Франция в България.

 

 

В неговия експертен екип бяха включени д. н. Жерар Коние – регионален съветник по ядрените въпроси за Централна и Източна Европа, Жан-Мари Деманж – ръководител на Регионалната икономическа служба на Франция, Марк Дьобелс – директор на икономическата мисия Юбифранс.

 

 

Предмет на разговорите беше развитието на ядрената енергетика с акцент върху един от особено важните й сегменти – управлението на радиоактивните отпадъци, генерирани от работата на ядрените инсталации и извеждането от експлоатация на спрени мощности.

„Убедителното решение на тези два въпроса са ключов момент в съвременния свят за изграждането на нови мощности”, подчерта Дилян Петров.

Той представи дейността на единственото българско предприятие, натоварено от държавата с отговорността за безопасното управление на РАО.

Г-н Петров запозна присъстващите и с бъдещите приоритетни проекти в периода 2014-2020 г. в контекста на Националната стратегия за управление на ОЯГ и РАО.

Н. Пр. Ксавие Лапейр дьо Кабан и членовете на делегацията изразиха готовност за съдействие при споделяне на опита на Франция, като страна с високо развита ядрена енергетика и дългогодишна практика в управлението на РАО. Те анонсираха и предстоящ в България форум с участието на френски организации в областта на ядрената индустрия.

Tags: ,

2 Responses to ДП РАО – Среща с посланика на Франция в България

  1. Петър Пенчев on 23.02.2014 at 23:59

    Делян Петров каза ли на посланика за НХРАО-то, спряно от Съда като неудачно…

    • TSO on 24.02.2014 at 11:47

      Каза му. Той оцени факта през призмата на диверсификацията и дойде да напомни за Areva. Но до месец Май ще се пази приличие за да не се получи напрежение в гласоподавателния процес.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари