ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕК се стреми към пълномощията на регулаторен орган по отношение на европейските АЕЦ

21.02.2014

 

В Европейския съюз се активизира дискусията по въпроса за разпределението на пълномощията между националните и европейските органи за ядрено регулиране.

Съгасно предполагаемите поправки в Директивите на Европейския съюз за ядрена безопасност, Еврокомисията ще има правото да се обръща към съда в случай, че Националните регулационни органи не реализират предписаните им технически препоръки.

Също така комисията предлага провеждането на задължителни стрес-тестове на европейските ядрени съоръжения на всеки шест години и определянето на набор от критерии за осигуряване на независимостта на националните регулатори от правителствата на съответните страни.

Тези предложения стрещнаха противодействие от страна на представителите на европейските атомни индустрии. Председателят на Европейската група за регулиране на атомната безопасност (ENSREG) Джералд Хененхофер заяви, че „Европейската комисия няма необходимия опит за осигуряване и оценка на безопасността на европейските атомни централи”.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари