ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Нормите за радиационна безопасност ще бъдат преразгледани

20.02.2014

 

 

Агенцията по охрана на околната среда на САЩ (EPA) се готви за преразглеждане на нормативите за радиационна безопасност. Това решение е свързано с предполагаемия ръст на ядрените генерации с цел намаляване на емисиите от парникови газове, а също така с научните постижения в областта на радиационната защита и изучаването на въздействието на радиацията върху здравето на човека.

Документът на EPA “Екологични норми за радиационна защита при експлоатацията на обектите от ядрената енергетика”, който е публикуван през 1977 година, определя допустимите норми на радиационно въздействие на АЕЦ и предприятията на ядрено-горивния цикъл (ЯГЦ). Контролът за спазване на установените нормативи се извършва от Комисията по ядрено регулиране (NRC). На 4 февруари EPA публикува във Федералния регистър за обществено обсъждане предварително уведомление за преразглеждане на текущите нормативи, доколкото “те не отразяват последната научна информация и измененията в отрасъла”, станали след 1974 година.

Освен това, в действащата редакция на документа не се разглеждат въпросите за извеждането от експлоатация и управлението на РАО. От EPA отбелязват, че преразглеждането на нормативите ще се води от два ключови принципа: най-новите научни данни и съображенията за ефективност и икономическа целесъобразност.

Институтът по ядрена енергия (NEI) приветства инициативата на агенцията и съобщи, че ще представи предложенията си по новите нормативи до 4 юли.

Източник: http://www.worldnuclear.org/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари