ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – реализирана е първата реакция на термоядрен синтез с положителен енергиен резултат

15.02.2014

 

 

Изследователите от Ливерморската национална лаборатория Лоуренс към Министерството на енергетиката на САЩ за първи път в света са успели да получат вследствие на термоядрен синтез повече енергия, отколкото е била използвана при реакцията. Ефектът е постигнат благодарение на установките на лазерния комплекс National Ignition Facility.

По време на реакцията е била получена с 1% повече енергия от количеството, изразходвано за стартиране на синтеза. Обаче даже такъв скромен показател свидетелства за сериозен пробив в изследванията, отбелязва представителят на Sandia National Laboratory Марк Херрманн. Управлението на термоядрения синтез е труден процес, доколкото на учените се налага да оперират с плазма, температурата на която достига милиони градуса.

За разлика от ядрената реакция, при която енергията се получава за сметка на разпадането на тежките атомни ядра, при термоядрения синтез става сливане на леките ядра на водорода и други елементи. При тази реакция неголяма част от ядрата се трансформират в енергия. на този принцип се основава генерирането на енергия от Слънцето и другите звезди. За запалване на синтеза са необходими значителни енергийни разходи, а също така и успешно преодоляване на електростатичните сили на отблъскване, възникващи между атомните ядра.

Силите на отблъскването са били преодолени с помощта на 192 лазерни установки NIF чрез облъчване на холраума контейнера съдържащ тритий и деутерий. При облъчването корпусът на контейнера се взривява, в резултат на което се стартира реакцията на термоядрения синтез.

По-рано учените не успяваха да получат повече енергия, отколкото беше изразходвана, доколкото поглъщането на лазерното излъчване е ставало неравномерно.

Наложило се е изследователите да пренастроят лазерите за доставяне на максимално количество енергия в самото начало на импулса. В резултат на товапластмасовата черупка на холраума се е нагрявала интензивно, а изпаряването и е станало по-равномерно. Излизащата енергия е била от 1,2 до 1,9 пъти повече от количеството на изразходваната. Голяма част от нея е използвана за нагряване на горивото, което е задължително условие за управляемата термоядрена реакция. В крайна сметка количеството получена енергия, като се отчетат загубите, е с 1% повече от изразходваната.

Източник: Pronedra.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари