ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Пет причини за да бъде поверено дострояването на АЕЦ “Темелин” на правителството

14.02.2014

 

 

Според водещия анализатор от електронното издание EKONOMIA Давид Трамба -На пръв поглед това звучи като налудничава идея. Независимо от това, ние можем да намерим най-малко пет добри причини, поради които за изграждането на нови ядрени блокове в Темелин и Дуковани, е по-добре да отговаря държавата, отколкото компанията ČEZ.

 

 В своя коментар Трамба пише:

„Първата причина – това е цената. Големите електрически концерни искат висока доходност, като в същото време правителството би се съгласило с най-ниската цена.

Втората причина – подкрепата на частна компания ще се сблъска със силно противодействие в Брюксел. С държавните компании такива проблеми няма да има.

Трето – въпросът с финансирането. Чешката държава е в състояние да продаде облигации, със срок на погасяване 15 години и доходност 3%.

Четвърто – кому са нужни ядрените блокове? Това не е ЧЕЗ. Това е държавата, която разчита, в своята концепция, на развитието на ядрената енергетика.

Пето, необходимо е да бъде признато, че държавното управление постепенно се професионализира, затова увереността, че то би се справило и с проект от типа на дострояването на АЕЦ „Темелин”, нараства”, – счита Давид Трамба.

„Примерът на Унгария показва, че споразумението за изграждане на нова АЕЦ на междуправителствено ниво може да бъде бързо и практично. Това е особено вярно, ако то бъде сравнено със затруднения процес на избор на технология и доставчик на два нови енергоблока за АЕЦ „Темелин”, което постепенно се превръща в недостойна комедия с негативни последствия за реномето на Чехия зад граница „, – отбелязва Давид Трамба.

Източник: http://ekonom.ihned.cz/c1-61685440-5-duvodu-proc-nechat-dostavbu-temelina-na-statu

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари