ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландската Fennovoima изпрати доклада за ОВОС на проекта АЕЦ “Ханхикиви-1” в съответното министерство на страната

14.02.2014

 

Финландската “ядрена” компанияFennovoima изпрати в министерството на труда и икономиката на Финландия отчет за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за АЕЦ в района на Пюхяйоки, се казва в прессъобщение на компанията.

Отчетът е направен в съответствие с финландското законодателство.

 

 

Както знаете, в края на декември 2013 година ЗАО „Русатом Оверсиз“ и Fennovoima подписаха договор за строителството на АЕЦ. Планира се централата да бъде построена в района на Пюхяйоки. Тогава, заедно с договора за строителството на АЕЦ, беше сключен договор за горивото на бъдещата централа с ОАО „ТВЭЛ“.

Между другото, договорът за влизане с 34% на „Русатом Оверсиз“ в уставния капитал на Fennovoima тогава не беше сключен. Подписването му се очаква през тази година.

През юли 2013 година Fennovoima и „Русатом Оверсиз“ сключиха споразумение за подкотовка за подписване на договора за строителството на АЕЦ „Ханхикиви-1″. През септември страните съобщиха, че акционерите на Fennovoima трябва да вземат решение за участието в проекта за АЕЦ до края на октомври. Fennovoima предложи на акционерите си проект за АЕЦ, която според графика, съгласуван с “Росатом”, трябва да започне да произвежда електроенергия през 2014 година.

По-рано немският концерн E.ON продаде своя 34% пакет от Fennovoima на компанията Voimaosakeyhtio SF.

Директните преговори Fennovoima и „Русатом Оверсиз“ започнаха през април 2013 година. А от февруари 2013 година Fennovoima водеща също преговори и с Toshiba, но после финландската компания взе решение да се концентрира върху преговори само с „Русатом Оверсиз“. Своя проект до тогава предлагаше също и френската компания Areva.

“Росатом” предлага проекта „АЭС-2006″ с електрическа мощност 1150 MW и реактор тип ВВЭР.

В страната вече се експлоатират енергоблокове по съветски проект два блока с ВВЭР-440 на АЕЦ “Ловииза”.

Fennovoima притежава повече от 60 промишлени, търговски и енергийни предприятия във Финландия. Компанията, която е създадена за построяване на нови ядрени мощности, засега няма АЕЦ.

Източник: ИНТЕРФАКС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари