ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша прави първите практически стъпки към построяването на АЕЦ

15.02.2014

 

 

Компанията PGE вече работи по условията на конкурса за избор на изпълнител и стратегически инвеститор за строителството на първата полска атомна електроцентрала, съобщава „Rzeczpospolita“.

Както знаете, през януари правителството на Полша прие програмата за развитие на ядрената енергетика, която предвижда построяването в страната на две АЕЦ.

Подаването на предложенията за конкурс по избора инженерен консултант за построяване на първата централа ще продължи до 17 февруари. Изборът на победител е определен за третото тримесечие на 2014 година. Към дадения момент, за победата претендират 4 консорциума.

Вестникът отбелязва, че с консултанта ще бъде сключен 10 годишен договор на сума от порядъка на 1,25 милиарда злоти (около 300 милиона евро). Консултантът ще оказва помощ на компанията PGE на два етапа от подготовката за строителството и при самото строителство.

По информация на изданието, за участие в последващия конкурс, на който ще се избира генерален изпълнител, са заинтересувани френските компании AREVA и EDF, алиансът GE/Hitachi и компанията „Westinghouse“.

Определена загадка си остава ще участват ли в конкурса за генерален изпълнител руснаците? По-рано от Росатом намекваха, че е възможно да проявят интерес към този проект, напомня вестникът.

 

AtomInfo.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари