ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ и Иран се договориха по седем нови точки – подробности

11.02.2014

 

 През втория ден от преговорите по иранската ядрена програма в Техеран инспекторите на МААЕ постигнаха договореност по седем нови стъпки, които иранската страна се задължава да изпълни през следващите три месеца. За това съобщават СМИ позовавайки се на съвместното изявление на МААЕ и официален Техеран. “На преговорите в Техеран иранските власти и представителите на МААЕ постигнаха съгласие по седем нови допълнителни точки, които иранската страна се задължава да изпълни през следващите три месеца”, -се отбелязва в съобщението.

 

 

В частност, Иран се съгласи да предостави информация за програмата по разработване на детонатори и да обезпечи достъп до урановия рудник в Саганд, където ежегодно се добива около 60 тона уранов концентрат.

Освен това, Иран се е съгласил да предостави информация за реактора IR-40, разположен недалеч от Арак и да започне съвместно с МААЕ дейност по съгласуване на защитни мерки за него.

Договореностите също предвиждат предоставяне на “регулиран достъп” до обогатителната фабрика в Ардакан и организиране за представителите на МААЕ на “техническо посещение” в лазерния център в Лашкар-Абад. Иран също се е задължил да обнародва информация за източниците на ядрени материали, включително и за добиване на уран от фосфати.

Следващият кръг от преговорите на Иран с шесторката от международни посредници започва във Виена на 18 февруари. Настоящите преговори в Техеран вървят отделно от преговорите по ядрената програма , които провежда с Иран “шесторката”.

В резултат на тези преговори през есента на миналата година Техеран се съгласи за 6 месеца да спре развитието на ядрената си програма в замяна на отмяната на редица икономически санкции. А през януари 2014 година под контрола на МААЕ започна реализирането на постигнатото споразумение с Иран, който винаги е настоявал, че характерът на ядрената му програма е мирен.

Източник: http://telegraf.com.ua/mir/blizhniy-vostok/1104701-iran-i-magate-dogovorilis-po-7-novyim-punktam.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари