ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Фукушима-1” – Нивото на Sr90 е било занижено пет пъти

10.02.2014

 

Масови и сериозни нарушения при измерване на нивото на радиация на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” е открила японската енергийна компания Tokyo Electric Power (TEPCO). Измерените стойности на нивото на радиоактивността на територията на централата са се оказали съществено занижени.

Неточните измервания се отнасят преди всичко до съдържанието на Sr90, отбелязва ИТАР-ТАСС. По данни на TEPCO, грешките в измерванията са били предизвикани от неизправности в измервателното оборудване, довели до неправилно интерпретиране на резултатите от измерванията при крайно високи нива на радиацията. Японската компания вече е поднесла своите извинения за случилото се. (Б.Р. Какво друго и остава!)

Грешните измервания се отнасят само до изотопното съдържание на водите, докато резултатите от измерването на нивото на радиацията във въздуха и в почвата на територията на АЕЦ не подлежат на съмнение.

От TEPCO отбелязват, че през юли 2013 година действителното съдържание на Sr90в изтичащата вода е било 5 милиона Bq/l, вместо заявяваните преди това 900 хиляди Bq/l.

Пределно допустимото съдържание на Sr90е 10 Bq/l течност.

В подземните етажи на централата, в дренажната система и в специалните резервоари са се натрупали повече от 360 хиляди тона радиоактивна вода.

 

 

Изтичането на радиоактивни води е един от основните проблеми, който трябва да решават ликвидаторите на последствията от аварията (ЛПА). Системата за очистване на водите ALPS е засега практически единствената надежда на японците. Това е един от малкото начини за решаване на проблемите с натрупалите се радиоактивни води, но даже и тя дава откази.

Източник: http://www.amic.ru/news/252065/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари