ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – Виктор Орбан – интервю за „Szegedma.hu”

08.02.2014

 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан даде обширно интервю за интернет-изданието „Szegedma.hu”, в което подробно се спря на въпросите, свързани с икономическата политика на Унгария и разширяването на АЕЦ “Пакш”. Поради големият обем на интервюто ще се опитам да ви го преразкажа с много цитати.

 

Орбан посети в четвъртък на 6 февруари град Сегед, където участваше в изливането на първия бетон на Европейския Лазерен Център (ЕЛЦ).

 

 

На въпросът, какво е значението на този проект за Унгария Виктор Орбан каза: “аз придавам голямо значение на това, че ЕЛЦ ще бъде изграден на територията на бившата съветска военна база в град Сегед. Това символизира това, към което се стреми Унгария да смени своята съдба в задънената улица на окупирана страна, с бъдеще, пълно с надежди и да има страната перспектива”.

“Какво може по-силно да изрази устрема ни, отколкото този факт, че на мястото на военната чест на окупационната армия създаваме един от най-съвременните изследователски центрове в Европа. Това беше разговор за душата. Що се отнася до разума и джоба, жителите на Сегед Трябва да знаят, че този проект ще създаде непосредствен 400 нови работни места”.

На прилежащата на центъра територия ще се създава нов индустриален парк. “Сега ние се намираме на подготвителен етап, но съвсем скоро тази територия може да получи особен статут за привличане на инвестиции, като правителството по този начин подкрепя този проект”, - каза Орбан.

Говорейки за подкрепата на науката премиерът каза, че науката и образованието са изходна точка за бъдещето развитие, но това още не е истински прогрес. Главният въпрос е как де се привлекат и адаптират високите технологии и как да стне тка, че идеята, замисълът да станат движеща сила на икономиката. Затова трябва да създадем заедно с лазерния център промишлена зона, с високи технологии. Сега Сегед има огромен шанс, от който може да се възползва, независимо от това, че кметът на града е член на опозиционнта партия на социалистите, а представителят на правителството в проекта е член на партията «Фидес».

На въпрос за това, че в центъра наред с чуждестранните учени ще работят и унгарски специалисти, и в тази връзка как се отнася премиерът към излизането в последно време на младежта от страната Орбан каза: “тези учени, които не излизат навън, никога няма да станат известни по света. Като правило, от унгарските учени са най-успешни тези, които са работили в държави, където има високо нивото на науката и като се връщат, повдигат нивото у нас”.

Премиерът подробно се спря на подкрепата на предприемачите и говори за това, че при сегашните финансови условия трябва да се създаде данъчна система, която да благоприятства развитието на икономиката. Той подчерта, че правителството се бори за намаляване на данъците, за намаляване на комуналните разходи и държавната бюрокрация. За малкия и среден бизнес се осигуряват преференциални кредити. 60% от паричните средства на ЕС се използват за развитие на икономиката. Той изрази увереност, че ако бъде преизбран Унгария ще получи нови възможности за развитие на предприятията.

На въпросът, че във връзка с разширяването на АЕЦ “Пакш” “много хора изказват загриженост, че Унгария се обвързва с Русия, което за хората изглежда безперспективно”, - премиерът каза: “За нас политиците и избирателите с десни възгледи и особено антикомунистите този въпрос е доста сложен и за всяко правителство представлява голямо предизвикателство, не само по отношение на Русия. Относно Русия нашият борчески дух за свобода изпитва особено своеобразно чувство”, но има и по-сложни задачи, например когато трябва да сътрудничим с комунистическите партии на Китай или Виетнам. В случая Китай управлява най-голямата и динамично развиваща се икономика! Ако Унгария иска да преуспее, тя трябва по някакъв начин да установи контакт с тях, а ние, привържениците на десните възгледи, трябва да признаем светът се е променил.

“Ние трябва да се откажем от това, което мислим за миналото, и за Изтока. Трябва да се държим рационално! С президента Путин ние можем да си сътрудничим, защото още на първата наша среща се договорихме, че ще разглеждаме отношенията между нашите две държави прагматично. Не искаме да се борим с миналото и да изясняваме минали истини, а прагматично да търсим взаимно изгодни решения. Мога да каза, че ние ги намираме. Достатъчно е да отбележим, че през миналата година износът ни в Русия на селскостопанска продукция се е увеличил с 15-25%. Ако ние не успеем да продадем нашата селскостопанска продукция на огромния Руски пазар, как ще се развиват нашите фермери? От гледна точка на икономиката за нас е много важно това направление, даже и заради това, че поради облаците на миналото то все още е обвито с подозрителност. Ние трябва да живеем с това и да работим в полза на държавите си. По отношение на АЕЦ “Пакш”, изводът е прост: въвеждането в експлоатация на новите блокове ще доведе до намаляване на тарифите на електроенергията с 13%.

Относно въпросът, че лихвите по кредитът отпускан от Русия на първия етап ще бъдат 3,95%, на вторият 4,5%, а на третият 4,5%, и дадената конструкция е по-изгодна, отколкото пазарните условия на кредитиране Орбан отбеляза: “Аз съм скъпчия, когато става дума за парите на държавата. Лоши сделки не сключвам. Пет пъти проверявам, преди да поставя подписа на унгарската страна под сделката. Мога спокойно да кажа, че Унгария от много време не е сключвала такава изгодна финансова сделка, както този кредит, за условията на който успяхме да се договорим. За да няма съмнение Унгария е правова държава със свой Парламент, който трябва да обсъжда и международните договори. Затова не си струва да ме обвинявате без одобрение на Парламента аз не мога да договарям с Русия. Приетото споразумение е решение на депутатите. В скоро време ще представим за ратифициране международния договор за финансирането на проекта по използване на ядрената енергия. Всички ще могат да го разгледат, да го обсъдят, а депутатите или ще го приемат, или ще го отхвърлят. Като премиер, аз се обръщам към тях да го подкрепят”, - каза Виктор Орбан.

Източник: http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/02/orban-viktor-uriember-nem-csibesz.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари