ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – енергийният пуск на новия блок на Белоярската АЕЦ е планиран за края на септември

12.02.2014

 

 

Планира се енергийният пуск на четвърти блок с електрическа мощност 800 MW на Белоярската АЕЦ с реактора на бързи неутрони БН-800 да стане в края на септември, съобщи за „Интерфакс“ генералният директор на „Уралэнергострой”, който е генерален изпълнител на централата, Виктор Суруда.

“Сега започна физическия пуск, зарежда се реактора, като пълното зареждане ще завърши в края на март. Следват оперцийте по увеличаване на мощността (набор мощности), - каза той.

През септември ще пуснем турбината и турбогенератора с мощност 800 MW, - отбеляза Суруда, добавяйки, че енергийния пуск е планиран за края на септември.

Според думите му, за една година, заедно с оборудването на строителството на централата са усвоени 26 милиарда рубли.

В неделя започна зареждането с гориво на четвърти реактор БН-800. Зареждането на топло-отделящите сборки (касети) ще продължи три месеца. Според степента на зареждане в енергоблока ще бъде набрана необходимата маса от гориво, минимално необходима за за започване на самоподдържаща се управляема “ядрена” реакция. Следващият етап ще бъде извеждането на реактора на минимално контролируемо ниво на мощност (МКУ).

Пускът на БН-800 започна през декември 2013 година с газовото разгряване на реактора и запълването му с течно-металният топлоносител натрий. Тогава беше получен и лицензът от Ростехнадзор за експлоатация на енергоблока.

Белоярската АЕЦ е въведена в експлоатация през април 1964 година. Първите два блока на централата с реактори АМБ-100 и АМБ-200 бяха спрени от експлоатация поради изчерпване на проектния им ресурс. Сега в експлоатация се намира единственият промишлен реактор на бързи неутрони БН-600.

Източник: ИНТЕРФАКС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари