ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия ще окаже финансова помощ на МААЕ за извършване на проверките в Иран

10.02.2014

 

Москва е готова да окаже финансова подкрепа на МААЕ за извършване на проверките в Иран в рамките на женевските споразумения, заяви в интервю за РИА Новости постоянният представител на РФ в международните организации във Виена Владимир Воронков.

Той съобщи, че още през ноември държавите-членки на съвета на управляващите на МААЕ са дали на Агенцията “зелена светлина” за участие в проверките в рамките на женевските договорености.

“Важен нюанс е, че от МААЕ не се изисква нещо извънредно. Става дума за тези мерки, които се намират в иранското Споразумение с МААЕ за гаранциите за неразпространение на ядрените оръжия”, - отбеляза Воронков.

Според думите му, по време на тези проверки Агенцията ще получи допълнителна информация за състоянието на иранската ядрена програма. Воронков съобщи, че “това ще даде възможност на генералния директор на МААЕ да разчита на регулярен бюджет.”

На първия етап от дейностите на Агенцията по проверките в Иран ще са необходими допълнително 5,5 милиона долара. Съответните разчети са направени от МААЕ. От държавите на “шесторката”, които носят особена отговорност за решаване на проблема с иранската ядрена програма (ИЯП), се очаква солидарна позиция.

По време на извънредната сесия на Съвета на управляващите  на МААЕ на 24 януари редица държави, включително и “шесторката”, вече изразиха готовност да окажат допълнителна подкрепа на МААЕ, включително и финансова. Този въпрос се обсъжда и в Москва, - съобщи постоянният представите на РФ без да уточнява за каква сума става въпрос.

Както вече знаете в “шесторката” от международни посредници участват Русия, САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Германия. На срещата в Женева на 24 ноември 2013 година Иран и “шесторката” се договориха за мерките по същественото орязване на ядрената програма на Иран в очакване на по-пълно споразумение.

Изпълнението на женевското споразумение започна на 20мянуари. Иран се задължи да намали дейностите по ядрената си програма и да предостави на международните експерти достъп за по-щателни проверки. В отговор на това икономическите санкции към страната трябва да бъдат смекчени.

Първият етап от реализацията на споразумението е разчетен за половин година. Той е посветен на продължаване на преговорите  по параметрите, които трябва да бъдат изпълнени, за бъде призната иранската ядрена програма за мирна. Самите иранци категорично отричат наличието на военна компонента в своята ядрена програма.

Източник: http://ria.ru/world/20140204/993039421.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари