ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Туркмения за първи път от 20 години вдигат цените на газа

16.02.2014

 

 

В рамките на програмата, насочена към рационално използване на енергийните ресурси от населението на Туркмения, президентът на страната Гурбангула Бердимухамедов е утвърдил постановление за повишаване от 1 февруари цените на газа, използван над безплатния лимит.

Тарифите са повишени 10 пъти и сега са около 8 долара за 1000 m3 с ДДС. За последен път властите в страната са преразглеждали цените на газа още през 1993 година. Тогава бившият вече президент Сапармурат Ниязов е въвел за населението пакет от преференции, разрешаващ безплатно използване на комунални услуги. Населението е имало право на безплатно използване на електроенергия, газ и вода отначало до 2003 година, а след това право е било продължено до 2030 година.

В Туркмения действат безплатни лимити за всички видове енергийни ресурси. Така, държавата дава възможност ежемесечно всеки личен автомобил да получи 120 литра бензин, а всеки гражданин на страната 50 m3 газ и 35 kWh електроенергия. Освен това, на човек от населението се разрешава ежедневно безплатно ползване до 250 литра вода.

До момента държавните структури успяваха да контролират само количеството на използваната електроенергия, по електромерите, монтирани на жилищата на туркменците.

Между другото, разходомери за газ в повечето от жилищата не са монтирани, поради което много хора са започнали да злоупотребяват с щедростта на държавата отоплявайки оранжерии и избени помещения.

През есента на миналата година по поръчение на президента контролната палата е започнала да проверява за рационалното използване на ресурсите. Инициирано е повсеместно монтиране на устройства за отчитане на разхода на вода и газ от домакинствата.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари