ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Ядреният комплекс Селлафилд

02.02.2014

 

След като съобщих, че нивото на радиацията в Селлафилд е над нормата, но ситуацията не изисква специални действия , считам че трябва да запозная накратко читателите с този ядрен обект на Великобритания

 

 

Ядреният комплекс Селлафилд е разположен на крайбрежието на Ирландско море в графство Камбрия.

Първите обекти пуснати в експлоатация датират от 40-те години на миналия век.

През различни периоди в него са: произвеждали оръжеен плутоний (от 1950 година), ядрено гориво за АЕЦ, преработвано е ОЯГ, работила е атомна електроцентрала (1956 до 1983 година).

През октомври 1957 година на територията на реактора за производство на плутоний е станал пожар, като вследствие на аварията е имало радиоактивни изхвърляния. До аварията на американската АЕЦ Три-Майл-Айленд, аварията в Селлафилд е считана за най-сериозната в световната ядрена енергетика.

Последният реактор на комплекса е бил спрян през 2003 година. Комплекса е имал 62 здания, които през 2005 година са били планирани за демонтиране и разрушаване. На 30 септември 2007 година са започнали дейностите по демонтиране на атомната електроцентрала.

През 2012 година Националната агенция по контрол на строителството съобщава, че някой от обектите на територията на комплекса се намират в плачевно състояние и могат да представляват заплаха за околните.

За погребването на РАО, утилизация на отпадъците и на нефункциониращото оборудване на територията на Селлафилд са необходими 67,5 милиарда лири (около 100 милиарда долара).

Обектът, който многократно е бил мишена на всевъзможни граждански протести, се намира под усилена охрана.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари