ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


GREEPEACE – Унгария все още може да се откаже от опасното сътрудничество с Росатом

02.02.2014

 

Гринпис направи зрелищна протестна акция против разширяването на АЕЦ “Пакш”, което произлиза от неотдавна подписаното между Унгария и Русия споразумение.

 

 

Площадът Кларт Адам в унгарската столица се превърна в гигантски знак за радиация с надпис “Спрете Пакш-2”. Гринпис още един път иска да привлече вниманието към сериозните екологични и икономически рискове, които може да повлече след себе си проектът за разширяване на АЕЦ.

През следващата седмица правителството може да внесе този въпрос за обсъждане в парламента и планира да привлече подкрепата на болшинството.

Противниците на строителството твърдят Искаме да се надяваме, че акцията на Гринпис ще напомни на всеки депутат колко е висока личната му отговорност за бъдещето на страната. Има всякакви възможности да се направи избор в полза на безопасните и съвременни енергийни технологии, към които АЕЦ “Пакш” съвсем не може да се причисли.

В доклада “Енергийната революция”, издаден през през 2011 година от Гринпис-Унгария се показва чрез конкретни цифри, че ВЕИ са съвсем реална алтернатива за страната. За оптимален модел на развитието се признава децентрализираната енергийна система, основана на ВЕИ и наличните ресурси в самата Унгария. Чрез постепенно повишаване на делът на ВЕИ към 2050 година те могат да достигнат до  ниво 75% в общия енергиен баланс.

Зелените твърдят още, че при изпълнение на сценария за енергийна революция страната може още през 2030 година да се откаже от ядрената енергетика, да забрави за рисковете, свързани с експлоатацията на АЕЦ, а също така да се избави от енергийната зависимост. Сега Унгария получава от Русия нефт, газ и ядрено гориво. Получаването на руския заем от 10 милиарда евро за строителството на новите блокове ще способства за по-нататъшното засилване на енергийната зависимост.

Източник: http://www.euronews.com/2014/01/30/greenpeace-protest-against-hungary-paks-nuclear-expansion/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари