ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На АЕЦ “Фукушима-1” беше открита дупката, през която изтича радиоактивната вода

01.02.2014

 

 

На авариралата АЕЦ “Фукушима-1” е открит повреденият участък на контейнмънта на втори реактор на централата, през който изтича радиоактивна вода.

Както съобщават от компанията-оператор TEPKO, диаметърът на отвора в долната част на реактора е повече от 3 сантиметра, предава ИТАР-ТАСС.

Решението да се изследва този участък беше взето след като в средата на януари в този район на енергоблока с помощта на видеокамера, монтирана върху специален робот, откриха постоянен поток от вода.

Да се определи нивото на радиацията в нея не е било възможно поради трудната достъпност на участъка. Обаче специалистите предполагат, че водата изтича от вътрешността на реактора. Резултатът сега е потвърждение на тази версия.

През дупката в контейнмънта изтича част от водата, която сътрудниците от централата вкарват във вътрешността на реактора за постоянното му охлаждане. След това тя попада в дренажната система на АЕЦ, а след това замърсява подпочвените води под нейната територия.

Експертите считат, че подобно нещо се случва на всичките три повредени реактори на АЕЦ “Фукушима-1”, но досега не успяваха да намерят конкретните места, през които изтича водата.

Сега от TEPKO се изследват възможностите за запушване на отвора, за да се намали натрупването на радиоактивна вода в дренажната система на централата. Предполага се, че там сега се е натрупала повече от 20 хиляди тона течност с много високо съдържание на радиоактивни изотопи.

Източник: http://www.vesti.ru/doc.html?id=1233495

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари