ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна завърши процесът по избор на технически проект за дострояване на Хмелницката АЕЦ (ХАЕЦ)

01.02.2014

 

Строителството на трети и четвърти енергоблок беше спряно през 1990 година.

Нивото на строителна готовност на трети блок на ХАЕЦ е около 75%, а на четвърти - 28%.

 

Украйна завърши процеса по избиране на технически проект за дострояване на трети и четвърти блок на ХАЕЦ по руски технологии и в близко време  в Москва ще бъде изпратено съответното уведомление, предава РИА Новости позовавайки се на пресслужбата на Росатом.

Това е заявил изпълняващия длъжността на министър на енергетиката и въгледобива на Украйна Едуард Ставицкий на 31 януари по време на срещата си в Москва с ръководителят на Росатом Сергей Кириенко, на която е бил разгледан двустранният дневен ред на сътрудничеството в областта на мирното използване на ядрената енергия.

Партньорите са потвърдили интереса си от продължаването на съвместното строителство на територията на Украйна на завод за фабрикация на ядрено гориво по руски дизайн за атомните електроцентрали на Украйна.

Ръководителят на Министерството на енергетиката и въгледобива благодари на руската страна за навременното и пълното изпълнение на задълженията и в рамките на проекта и от своя страна съобщи, че в бюджета на Украйна за 2014 година е внесен съответния разходен ред за внасяне на средства в уставния фонд на съвместното предприятие. Страните също са се договорили да разгледат допълнителните възможности за търсене на пътища за финансиране на завода.

Строителството на трети и четвърти блок на ХАЕЦ е било спряно през 1990 година след обявяването от Върховната Рада на мораториум върху строителството на нови АЕЦ на територията на Украйна. Степента на готовност е 75% и 28% съответно. Украинските власти прогнозират, че строителството може да започне през 2015 година.

Източник: http://finance.bigmir.net/news/economics/46320-Ykraina-zavershila-process-vibora-tehnicheskogo-proekta-dlya-dostroiki-Hmelnickoi-AES

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари