ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Йордания – Подготвя се споразумение с “Росатом” по проекта за първата АЕЦ в страната

03.02.2014

 

 

В публикувано от йорданската информационна агенция Petra изявление на председателя на Комисията по атомна енергия на Йордания (JAEC) Халед Тукан (Khaled Tukan) , се казва, че тема на споразумението ще бъде не изграждането на АЕЦ, а въпроси, свързани с разработването на проект за централа.

Едновременно с тази подготовка, комисията ще продължи преговорите за подписване на междуправителствено споразумение с Русия, което ще постави основата на проекта.

По думите на Тукан, изграждането на изследователския ядрен реактор в Йорданския университет за науки и технологии, разположен недалеч от Ирбида, е завършено на 51%.

През октомври миналата година JAEC обяви плановете си да построи два 1000-мегаватови ректора в района Кусайр Амра (Qusayr Amra), източно от Аман. Комисията избра руската държавна компания „Росатом“ за предпочитан изпълнител за строежа на реакторите до 2021.

„Росатом“ се съгласи да поеме 49% от разходите по изграждането на централата и оперативни разходи на базата BOO (build-own-operate – изграждане-притежание-управление), които възлизат на 10 млрд. щ.д. В същото време йорданското правителство подкрепи проекта и пое мажоритарния дял от 51% в централата.

Източник: http://www.zawya.com/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари