ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Болшинството от жителите на Литва считат за нецелесъобразно строителството на Висагинската АЕЦ

06.02.2014

 

 

По-голяма част от жителите на Литва считат за нецелесъобразно построяването на територията на страната атомна електроцентрала. Такива са резултатите от проучването на общественото мнение, направено в началото на януари 2014 година от компанията «Prime consulting» по поръчка на литовското списание «Veidas».

Отговаряйки на въпроса, необходима ли е на Литва нова АЕЦ, 65% от запитаните отговарят “не”, 31,6% считат, че атомната централа е необходима. Останалите 3,4% от участниците в анкетата не могат да отговорят.

Що се отнася до сроковете за построяване на АЕЦ, то само 2,8% от запитаните считат, че тя може да бъде построена до 2025 година. Още 16,4% вярват, че атомната централа ще бъде построена в периода 2030-2050 година, а 22,8% - след 2050 година. На този фон 56,8% са уверени, че АЕЦ в Литва никога няма да бъде построена. В анкетите са участвали жители от 500 населени места на страната.

Тук трябва да се отбележи, че много литовци, без да са против ядрената енергетика по принцип, се изказват против конкретния проект планиран за Висагинската АЕЦ, където се планира реактор на Hitachi, аналогичен на този, който е използван на АЕЦ “Фукушима”, което предизвиква основателни съмнения за безопасността на проекта.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари