ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Болшинството от жителите на Литва считат за нецелесъобразно строителството на Висагинската АЕЦ

06.02.2014

 

 

По-голяма част от жителите на Литва считат за нецелесъобразно построяването на територията на страната атомна електроцентрала. Такива са резултатите от проучването на общественото мнение, направено в началото на януари 2014 година от компанията «Prime consulting» по поръчка на литовското списание «Veidas».

Отговаряйки на въпроса, необходима ли е на Литва нова АЕЦ, 65% от запитаните отговарят “не”, 31,6% считат, че атомната централа е необходима. Останалите 3,4% от участниците в анкетата не могат да отговорят.

Що се отнася до сроковете за построяване на АЕЦ, то само 2,8% от запитаните считат, че тя може да бъде построена до 2025 година. Още 16,4% вярват, че атомната централа ще бъде построена в периода 2030-2050 година, а 22,8% - след 2050 година. На този фон 56,8% са уверени, че АЕЦ в Литва никога няма да бъде построена. В анкетите са участвали жители от 500 населени места на страната.

Тук трябва да се отбележи, че много литовци, без да са против ядрената енергетика по принцип, се изказват против конкретния проект планиран за Висагинската АЕЦ, където се планира реактор на Hitachi, аналогичен на този, който е използван на АЕЦ “Фукушима”, което предизвиква основателни съмнения за безопасността на проекта.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари