ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НЕК иска увеличение на цената на електроенергията

29.12.2011

НЕК иска увеличение на цената на електроенергията

 

Националната електрическа компания е внесла искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да бъде увеличена цената на тока на едро минимум с 4,5 процента.

Причината е, че още от август компанията продава с по 4 лв. на мегават под себестойността, посочи изпълнителният директор Михаил Андонов по време на отбелязване на 20-годишнината от регистрацията на НЕК. Ако искането бъде прието, то може да се отрази и на цената на дребно.

Поскъпване на тока няма да има до 1 юли 2012 година. Не трябва да има шокови увеличения, обяви през лятото председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Тогава електроенергията за бита поскъпна с 2%.

При регулирана цена за НЕК от 76,42 лв. на мегават на електроенергията, от август себестойността й за НЕК е 80,20 лв., каза Андонов. Като причина за това той посочи увеличението на цената на електроенергията от когенерациите на топлофикационните дружества вследствие на увеличението на цената на природния газ, което не е разчетено в ценовата рамка на НЕК. В цената от 1 юли 2011 г. не е било разчетено и пускането в експлоатация на ТЕЦ „Брикел“, както и новите мощности от ВЕИ, каза Андонов.

Още в този регулаторен период (2011-2012 г.) трябва да се измисли нещо за компенсиране на НЕК, смята Андонов. Идеално ще е, ако увеличението се случи още от 1 януари 2012 г., но тъй като остават само два работни дни, е ясно, че това няма да стане, каза той.

 

Източник: http://www.standartnews.com/biznes/nek_poiska_povisoka_cena_na_toka-128028.html и всички СМИ

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари