ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ВЕИ – Стойността на силициевите фотоелектрически преобразуватели вече пада двойно на всеки три години

22.02.2014

 

На базата на многогодишни проучвания Свансон, основател на корпорацията SunPower, е достигнал до извода, че стойността на фотоелектрическите преобразуватели се намалява с 20% при всяко удвояване на производствените мощности на слънчевата енергетика. Фактически сега стойността на фотоелементите се намалява наполовина за всеки три години.

Учените и анализаторите на пазара наричат това “Закон (ефект) на Свансон”. В графичен вид от започването на развитието на слънчевата електроенергетика до наши дни ефектът изглежда така:

 

 

Swanson effect за намаляването на цената кристалния силиций за фотоелектрически преобразуватели (фотоелементи). По оста Х са годините, а по оста Y стойността на кристалния силиций в долари/ват.

 

От графика ясно се вижда, че през 1977 година стойността на условна батерия от фотоелектрически преобразуватели с мощност 1 W е излизала на стойност $76,67. От тук нататък ще използваме ($/W).

Към 1990 година стойността на кристалния силиций рязко е паднала, а след това до 2008 година включително е продължила да спада бавно.

След тази година тя тръгва отново стремително надолу за да стигне в края на миналата година - 0,74$/W

Прогресът продължава. Ако бъдат създадени достатъчно мощни, качествени и евтини буферни акумулатори -за слънчевата енергетика се отварят светли хоризонти. Не е изключено тогава алтернативната енергетика да конкурира традиционната (въглеводородната).

Източник: www.priroda.su

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари