ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Болшинството от жителите на Швейцария подкрепят ядрената енергетика.

25.01.2014

 

АЕЦ Безнау

Болшинството от населението на Швейцария (64,3%) считат, че работата на действащите в страната ядрени енергоблокове е необходима. За това свидетелстват резултатите от телефонна анкета, направена по поръчка на групата Swissnuclear от Института за изследване на пазара «Демоскоп» през октомври миналата година, които бяха обнародвани наскоро.

Според данните на швейцарските социолози, 68% от респондентите са съгласни с това, че АЕЦ трябва да работят до тогава, докато са безопасни.

Както се отбелязва в съобщението на Swissnuclear, подкрепата на ядрената енергетика в Швейцария се запазва от началото на провеждане на проучванията на общественото мнение през 2001 година. В сравнение с миналата година, броят на тези, които считат ядрената енергетика за необходимост се е увеличил с 3%.

Както отбелязват от Swissnuclear, нарастващото болшинство от швейцарците иска, колкото е възможно по-дълго да се използва ядрената енергетика. Мнението на тези хора е отговорът на политическите дебати свързани с изтичането на сроковете за експлоатация на централите.

Три четвърти от запитаните считат швейцарските АЕЦ за безопасни. 73% от респондентите са на мнение, че електроенергията трябва да се произвежда в страната, а не да се купува от чужбина. 65,5% считат, че Швейцария през следващите 20 години ще задоволява енергийните си потребности за сметка на нови големи електроцентрали, работещи на вода, газ или ядрена енергия.

В допитването са участвали 2200 респонденти, като статистическата грешка е до 2%.

Трябва да отбележим, че петте действащи ядрени енергоблока произвеждат 40% от цялата генерирана в страната електроенергия. Потреблението от 1980 година насам расте средно с по 2% годишно.

Ако не бъде продължаван срока на експлоатация, или не се строят нови заместващи мощности, последният ядрен енергоблок в АЕЦ “Лайбщат” трябва да бъде спрян през 2034 година.

Източник: http://www.seogan.ru/bolshinstvo-zhiteleiy-shveiycarii-podderzhivaet-atomnuyu-energetiku.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари