ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Toshiba купува контрола в проекта за построяване на три ядрени енергоблока във Великобритания – подробности

24.01.2014

 

 

Японската корпорация Toshiba съгласува получаването на контролния 60% пакет в проекта за създаване на три ядрени енергоблока в северозападна Англия от ядреното предприятие NuGeneration. Както уточнява BBC, реализирането на сделката, която е оценена на 102 милиона лири (139 милиона долара), се очаква през първата половина на тази година.

Сега NuGeneration принадлежи на френската енергийна група GDF Suez и на испанския концерн Iberdrola. След реализиране на транзакциите 40% от акциите на британското предприятие ще останат за GDF Suez.

Toshiba Corporation е японска корпорация, работеща в сферата на енергийното и медицинско оборудване, електротехниката и електрониката. След катастрофата на Фукушима през 2011 година компанията се ориентира към развитие на ядрения си бизнес в чужбина.

След съобщенията за получаване на дял в NuGeneration акциите на Toshiba акциите и на токийската фондова борса достигнаха до 6 месечен максимум.

Базираната в САЩ и принадлежаща на Toshiba компания Westinghouse ще предостави на британския проект три ядрени реактора AP1000®. За тях е необходима процедура за съгласуване с регулаторите, преди да започне строителството във Великобритания. Очаква се разрешението да бъде получено към средата на 2016 година.

Първият енергоблок трябва да бъде въведен в експлоатация през 2024 година. Доставчик на ядрено гориво за централата ще бъде Westinghouse Springfields, която е базирана в северно-западна Англия.

През октомври френските групи EDF и AREVA съвместно с две компании от КНР се съгласиха да построят във Великобритания първият за последните 20 години нов ядрен енергоблок. Откриването му се очаква към 2023 година.

Държавната корпорация “Росатом” също има намерение да вземе участие в строителството на ядрени енергоблокове на територията на Великобритания.

Източник: http://www.seogan.ru/toshiba-kupila-kontrol-v-proekte-sozdaniya-trex-energoblokov-aes-v-velikobritanii.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари