ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – без разширяване на АЕЦ “Пакш” икономиката няма да бъде конкурентноспособна

24.01.2014

 

Това беше основната мисъл в изявлението на премиера на Унгария Виктор Орбан в предаването “180 минути”.

В дългосрочна перспектива ядрената енергетика трябва да покрива почти половината от енергийните нужди на Унгария.

Отношенията ни с Русия са отлични, и точно тя се явява по-желан партньор, отколкото МВФ. “И германците, и руснаците някога ни бяха окупирали, но сега и едните и другите са наши важни партньори”, - заяви Орбан, който е печално известен с историческите си намеци.

Опозицията, експертите в областта на енергетиката и право-защитниците критикуват следните точки: недостатъчна прозрачност на преговорите, едностранна зависимост на страната от ядрената енергетика за сметка алтернативните технологии, прекалено високи разходи (възможно повишаване на данъците?), опасност от финансов, а по този начин и политически натиск от страна на Русия, не се провежда обсъждане в демократичните органи и с населението. Обаче по тези въпроси Орбан не говори или се ограничи с общи констатации.

Изключено е Москва да даде такъв голям заем “с лихва по-ниска от пазарната”, ако не разчита да получи от това полза. Примерът с други държави (експертите сочат Беларус, Украйна и Турция) показват, че Русия с помощта на парите купува влияние над процесите за вземане на решения.

Източник: Pesterlloyd.net

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари