ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – Физическият пуск на втори блок на АЕЦ “Куданкулам” ще бъде през май или юни

29.04.2014

 

Физическият пуск на втори енергоблок на строящата се в южния индийски щат Тамилнад с руско съдействие АЕЦ “Куданкулам” ще бъде през май или юни тази година, заяви председателят на правителствената комисия по ядрена енергия на Индия Ратан Кумар Синх.

“Физпускът на втори блок на АЕЦ “Куданкулам” ще бъде извършен през май или юни тази година”, - цитира индийската информационна агенция PTI изявлението на Синх.

През миналата седмица държавният министър В. Нараянасам заяви, че втори блок ще започне да дава електроенергия през септември. На сайта на Индийската корпорация по атомна енергия е посочен срок за началото на “търговската експлоатация” на блока месец октомври.

Председателят на правната комисия по ядрена енергия на страната също отбеляза, че първи блок, който през октомври беше включен към енергийната система, скоро ще излезе на номинална мощност. Синх добави, че протестното движение  против АЕЦ отслабва, защото правителството е разяснило на населението, че централата е безопасна.

Включването на първи блок към енергийната система стана на 22 октомври 2013 година. Синхронизацията беше извършена успешно. Сега върви поетапното усвояване на мощността на блока. Излизането на номинална (100%) мощност ще се извърши след проверка на всички системи и оборудването.

Строителството на втори блок е почти завършено. РФ и Индия водят преговори за построяване на трети и четвърти блок.

АЕЦ “Куданкулам” се строи с техническото съдействие на Русия в съответствие с междуправителственото споразумение от 1988 година. Инвеститор на проекта и оператор на централата е Индийската корпорация по ядрена енергия.

На завършващ етап се намира втори блок на централата. Страните практически са завършили подготовката за съоръжаване на втория етап (трети и четвърти блок).

Към днешна дата АЕЦ “Куданкулам” е най-съвременния в света проект на АЕЦ.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари