ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Аварията на Фукушима – натурален експеримент – подробности

14.01.2014

Японската агенция по атомна енергия (JAEA) ще проведе реален експеримент, призван да помогне за анализа на протичането на тежката авария на АЕЦ “Фукушима-1”.

 

Експериментът

Експериментът ще стартира през 2014/2015 финансова година, която започва през април. В рамките на експеримента японските специалисти ще се опитат да моделират хода на събитията вътре в активните зони на авариралите фукушимски реактори.

Експериментът ще се проведе в изследователския реактор NSRR (Nuclear Safety Research Reactor), който е специално предназначен за изследвания в областта на ядрената безопасност.

Вестник „Yomiuri Shimbun“ съобщава някой подробности за бъдещия експеримент. В капсула от неръждаема стомана с височина 1,2 метра ще бъде разположен горивен елемент с дължина 30 сантиметра. Капсулата ще бъде заредена в реактора по такъв начин, че да се изключи контакта на горивото с топлоносителя.

Естествено, горивото в капсулата ще започне да се нагрява, ще се разтопи, а след това ще застине, образувайки кориум. След изваждането на капсулата се планират всестранни изследвания на получилият се материал.

 

Пояснения към експеримента, рисунка „Yomiuri Shimbun“

 

Необходимостта от натурален експеримент е възникнала вследствие на това, че компанията TEPCO не разполага с данни за прецизно компютърно моделиране на аварията. Освен това, резултатите от експеримента ще се използват за верифициране на използваните при разчетите кодове.

По време на експеримента ще се измерва налягането в капсулата и температурата на горивото. Вестникът съобщава също, че в капсулата ще бъде монтирана камера за записване на ставащите с горивото изменения.

 

Реакторът NSRR

Иззследователският реактор NSRR е от типа TRIGA-ACPR. Той е въведен в експлоатация през 1975 година. От тогава, на него са били извършени повече от 3150 импулсни операции и са облъчени повече от 1330 горивни елементи.

Постоянната топлинна мощност на реактора е 300 kW. Топлоносителят е лека вода, забавител – лека вода и циркониев хидрид, отражател – графит и лека вода. Горивото е U-ZrH с обогатяване 20% по U235.

Активната зона (АЗ) на реактора е показана на следващата фигура. Тя се състой от самата АЗ и експериментален канал в центъра с диаметър 9 дюйма, където се поставят образците и оборудването за облъчване.

На картограмата е показано също разположението на органите СУЗ. Импулсът се получава чрез бързо изваждане (чрез сгъстен въздух) на трите органи за регулиране, отбелязани на чертежа като „transient rod“.Максималната положителна реактивност по време на импулса достига до 4,7 бета-ефективност.

 

За зареждането на капсула в експерименталния канал са предвидени две възможности. Те са показни на следващия чертеж като „vertical loading tube“ и „off-set loading tube“. Вторият начин е щатен, а първият се прилага при зареждане на дълги експериментални устройства.

 

Вертикален разрез на зданието а реактора

 

Реакторът NSRR е използван активно за изучаване на реактивностни аварии (RIA), аварии вследствие на недостатъчно топлоотвеждане (PCM) и на аварии със загуба на топлоносител (LOCA).

Засега няма информация за конструкцията на капсулата, която ще бъде използвана в експеримента с разтопяването на горивото.

На последния чертеж е показана една от капсулите , която е използвана при други експерименти. Вижда се, че тя е оборудвана с датчици за ниво, преместване на горивото и обвивката, налягане в капсулата и в горивото.

Камера в щатната капсула не е предвидена. Тя ще бъде монтирана допълнително за експеримента с разтопяването.

 

Източник: AtomInfo.Ru

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари