ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


След Фукушима EDF започва модернизация на френските АЕЦ

25.12.2011

Компанията EDF, която експлоатира всички действащи ядрени енергоблокове във Франция, започва през следващата година реализацията на програмата за модернизация в светлината на уроците от Фукушима.

 

От компанията отбелязват, че на действащите френски блокове при авария с обезточване стопяването на горивото ще стане в продължение на 1-1,5 денонощия при условие, ако остане в работа една помпа за подаване (подпитка) на вода за парогенераторите.

Ако и той спре, разтопяването ще стане “в продължение на няколко часа”.

 

След разтопяването на горивото на блока се налага да се извърши вентилиране, което е свързано с изхвърляне на радиоактивни вещества. За очистване на отпадъчните газове всички френски блокове са оборудвани с филтри U5, които са способни да улавят 99,9% от цезия (но не и йод или благородни газове!).

 

Още един въпрос, който изисква особено внимание – възможното взаимодействие на стопилката от активната зона с бетона на контейнмънта (оболочката).

Разчетите показват възможността за значително замърсяване “след няколко дни” от началото на такова взаимодействие.

 

Дебелината на бетонните подове на контейнмънта на френските блокове, по правило, е три метра. Пълното пробиване (прогаряне) на бетона е възможно да стане за няколко денонощия.

Обаче, на първи и втори блок в АЕЦ „Fessenheim“, където дебелината на бетона е само 1,5 метра, не може да се гарантира, че бетона ще удържи стопилката за повече от едно денонощие.

Компанията EDF е планирала да увеличи дебелината на подовете в тези енергоблокове със 70 сантиметра.

 

 

Вниманието на компанията ще бъде съсредоточено и върху състоянието на нещата с басейните за отлежаване на касетите (БОК).

Разчетите показват, че при пълна загуба на захранване, горивото в басейните ще бъде оголено за един до пет дни.

 

Основната задача на измененията които се въвеждат в конструкциите на френските блокове, е свързана с изискването блока да може да се съпротивлява на тежка авария в продължение на 24 часа.

 

През периода 2012-2015 г. френските АЕЦ ще бъдат оборудвани с мобилни дизел-генератори и допълнителни крайни погълтители на топлина (водоизточници).

 

От 2016 до 2020 година се планира монтиране на всеки блок по още един резервен дизел-генератор (на последната надежда) и ще вземат мерки за  защита на водоизточниците.

 

Изпълнението на програмата за модернизации ще продължи и след 2020 година, макар сега съдържанието и на този етап да не е известно.

 

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари