ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – “Зелената” енергия разорява енергийните компании

13.01.2014

Американските енергийни компании активно се противопоставят на масовото внедряване на “зелените” технологии, защото те ги лишават от значителна част от приходите.

Само през третото тримесечие на 2013 година 31 хиляди домакинства в САЩ са монтирали слънчеви панели, като частично или напълно са се отказали от купуване на електроенергия от електроснабдителните компании.

Лидерски позиции в прехода към възобновяеми източници на енергия заемат Калифорния, Аризона и Северна Каролина. Но доставчиците отчитат, че потреблението на електроенергия се е намалило във всичките щати на страната.

Американците масово монтират на покривите си слънчеви панели. Съгласно декемврийския отчет на Green Tech Media Research, през миналата година за домашно ползване са били закупени 35% в повече такива устройства, отколкото през 2012. Като цяло в САЩ, по данни на Асоциацията Solar Energy Technology, всички експлоатирани домашни слънчеви панели могат да осигурят осветлението на минимум 1,7 милиона жилища.

“Фирмите-доставчици на електроенергия са се оказали неподготвени за това, че толкова много абонати ще се откажат (изцяло или частично) от услугите им. На пръв поглед, броят им не е голям, но работата е там, че компаниите ще трябва да компенсират намаляването на продажбите с повишаване на цените. А това ще доведе до ефекта, че все повече семейства ще се ориентират към възобновяемата енергия. Това е вече началото на верижна реакция, която може да се окаже за нас – доставчиците катастрофална”, – коментира ситуацията Д. Робертс, експерт от списанието за околната среда The Grist.

Опитите на компаниите-дистрибутори на електроенергия да се борят със “зелените” засега не носят особени резултати. В частност, един от доставчиците на електроенергия в Аризона през миналата година е направил опит да въведе за всички собственици на слънчеви панели месечна такса от 50 долара, поради използването на общи системи за пренос на енергията. Но тази инициатива не е била одобрена от местните регулиращи органи.

Източник: http://www.ecology.md/section.php?section=tech&id=11280

Tags: ,

3 Responses to САЩ – “Зелената” енергия разорява енергийните компании

 1. TSO on 13.01.2014 at 20:18

  … са монтирали слънчеви панели, като частично или напълно са се отказали от купуване на електроенергия …

  Може значи ;)

 2. GA701 on 13.01.2014 at 21:46

  Абе то може, но на каква цена? Средностатистическият български „работещ беден“ не може да си го позволи.

 3. TSO on 13.01.2014 at 22:19

  Не може. Дарвин го е нарекъл „естествен подбор“. Той и реалната цена дори на атомния ток не може да си позволи. Харчи много, а не му е виновна цената.

  Някой да ми обясни как безработен с две деца ученици навърта „200 лева сметка“ и с кой акъл го прави???

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари