ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ има намерение да води преговори по ядрения статус на Близкия Изток

06.09.2011

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) е предложила на страните от Близкия Изток, включително Израел, да вземат през ноември тази година участие в преговорите по проблемите на мирното развитие на региона и пълното ядрено разоръжаване, предаде в петък агенция Ройтер позовавайки се на документ, който има на разположение.

Всички страни-членки на организацията се поканват на форум във Виена на 21 и 22 ноември с цел да се обсъдят възможностите за използване в Близкия Изток на опита на Африка и Латинска Америка, където са били създадени зони, свободни от ядрено оръжие, съобщава отново Ройтер, позовавайки се на послание на ръководителя на МААЕ Юкии Амано.

До сега арабските страни нееднократно са повдигали въпроса за ядрените обекти в Израел. Те са извън контрола на МААЕ, и за нивото на безопасността им нищо не е известно. Преди време интернет-вестника “Елаф” съобщи, че по мнението на дипломатически източник във Виена, особено безпокойство предизвиква състоянието на ядрения реактор в Димон, който, според мнението на редица експерти, отдавна е изработил своя ресурс и трябва да бъде изведен от експлоатация от съображения за безопасност.

Реактора в Димон, въведен в експлоатация в средата на миналия век, е един от най-засекретените обекти в Израел. Официално реактора се използва само за изследователски цели и не произвежда нито електроенергия, нито някакви други продукти.

Израелския физик Мордехай Вануну, който публикува в чуждестранната преса подозренията си за използването на реактора в Димон за производство на компоненти за ядрено оръжие, беше осъден през 1986 година на продължителен затвор, но и до сега, след излежаване на присъдата, се намира под постоянни надзор на специалните служби.

И до сега Израел държи в тайна информацията за своя военен ядрен потенциал.

На основание на материалите, които изнесе на запад Вануну, е прието да се счита, че Израел заема шесто място в света по запаси от ядрено оръжие. Разбира се, Израел никога не е признавала, нит пък отричала наличието на собствен ядрен арсенал.

В израелската преса нееднократно е повдиган въпроса за разсекретяването на ядрения реактор в Димон и за замяната му с по-съвременен и безопасен.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари