ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – ЧАЕЦ – американската компания Holtec не изпълнява задълженията си

30.12.2013

 В рамките на реализаиране на програмата за превръщане на обекта „Укрытие“ в екологично безопасна система (SIP) на площадката на ЧАЕЦ се реализират редица проекти, сред които – строителството на хранилище за сухо съхранение на ОЯГ за нуждите на ЧАЕЦ (ХОЯТ-2) и построяването на Централизирано хранилище за ОЯГ (ЦХОЯТ) за нуждите на всички украински АЕЦ.

Според мнението на председателя на Обществения съвет на Чернобилската АЕЦ Сергей Парашин, реализацията на тези проекти се усложнява от сриване на сроковете за реализацията им и ниското ниво на компетентност на главния изпълнител на проектите от страна на главния изпълнител – американската компания Holtec Int.

В частност строителството на ХОЯТ-2 за горивото от ЧАЕЦ е започнало през 2003 година от френската фирма Framatome, но още през 2007 година, изпълнител на проекта е станала американската компания Holtec Int. Резултатът е – “изминаха шест години, а ние сме принудени да констатираме, че Holtec също не се справя. И всичкото наше гориво – 2 хиляди тона се съхранява и досега в мокрото хранилище, което беше въведено в експлоатация през 1986 година” – заяви Сергей Парашин при срещата си с журналистите.

Отговорността за провала на изпълнението на проектите Парашин отдава на американската страна: “Трябва да се обърне внимание на американското посолство по този проблем, нека те да направят нещо със своята компания, защото за нас тази ситуация се превръща в опасна. От Holtec се държат на строителната площадка като малки деца: хленчат, оплакват се, постоянно търсят причини, за да не правят нищо. Ако не се справяте, имайте мъжество да се махате и дайте да изпълни проекта на този, който може”, – казва експертът.

Според ръководителят на Обществения съвет на ЧАЕЦ, компанията Holtec не се справя и със задълженията си по проекта за съоръжаване на Централизираното хранилище за ОЯГ: “С ЦХОЯТ – ситуацията е идентична. То също се изпълнява от Holtec и струва приблизително толкова. Това хранилище би ни позволило да икономисаме огромни средства, извозването на ОЯГ в Русия ни струва все по-скъпо, така че този проект би се изплатил за три години”.

През 2005 година американско-британският консорциум Holtec-BNFL спечели международен конкурс за построяване на Централизирано хранилище за отработило ядрено гориво (ЦХОЯТ) за нуждите на украинските АЕЦ. Стойността на проекта е 3,7 милиарда гривни. Предвижда се обектът да бъде въведен в експлоатация през 2015 година, но досега активният етап на строителството на ЦХОЯТ не е започнал.

http://ukranews.com/ru/news/ukraine/2013/12/26/112167

Б.Р. Преди няколко години, американският посланик Джеймс Уорлик посети заедно с представители на HoltecАЕЦ Козлодуй със зарибяваща мисия свързана с предложение за реализиране на проект на хранилище за сухо хранилище за ОЯГ от пети и шести енергоблок. Идеята засега е на трупчета по финансови съображения, но въдицата е хвърлена. Чака се кога и кое правителство ще клъвне. Дано управляващите да си вземат поука от случващото се в Украйна. Това ми напомня на поговорката: – Човекът взе парите и рече “ЩЕ ВИДИМ”. Дано и българите нямат същия късмет – да погледат.

А иначе Уорлик си остава символ на стила на работа на американската дипломация за прокарване на американските икономически интереси у нас. За Шеврон почти всички си спомнят, но не трябва да забравят и мисията му в АЕЦ “Козлодуй” преди две години в подкрепа на AP-1000.

Това стана в периода на подготовката на решението за спиране на проекта “Белене”.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари