ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Монтирана е най-голямата в света офшорна вятърна турбина

30.12.2013

Най-голямата в света офшорна (крайбрежна) вятърна турбина беше монтирана неотдавна във водата недалеч от порт Остенд, Белгия, във вятърната ферма Belwind Wind Farm, съобщава inhabitat.com.

Ветрогенераторът Haliade 150 с мощност 6 MW се върти от турбина с дължина на перките 73 метра, монтирана на 78 метрова кула. Очаква се производителността и да нарасне с 15%, отколкото съществуващите офшорни ветрогенератори. Производител е френската компания Alstom.

Тази вятърна турбина може да осигури електроенергия за 5000 домакинства и ще изисква по-малко средства за техническо обслужване, отколкото други модели, използвани за преобразуване на енергията на вятъра.

Това става възможно, защото моделът Heliade има по-малко механични части и няма скоростна кутия. Същевременно генераторът е оформен като моноблок с турбината, което прави ветрогенераторът по-надежден и икономически ефективен.

Пилотният модел на Heliade 150 е преминал серия от тестове във Франция и е получил положителна оценка от Международната електротехническа комисия (IEC) през 2012 година.

Като я монтира в Белгия, компанията Alstom ще може да потвърди високата и производителност в морски условия, за които тя е била специално разработена.

Източник: http://inhabitat.com/alstom-completes-worlds-largest-offshore-wind-turbine-off-the-belgian-coast/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари