ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – ядрените отпадъци от съветско време ще останат в страната още няколко години

27.12.2013

 

Министърът на екологията и природните ресурси на Украйна Олег Проскуряков съобщи кога ще бъдат извозени радиоактивните отпадъци от страната.

Сега в страната на 6 обекта се намират около хиляда кубически метра ядрени отпадъци. Дейностите по препогребването на “радиоактивното ехо” ще започнат през 2015 година. Освен държавата и НАТО ще отдели средства за извършване на дейностите.

През 2014 година на обектите, където се съхраняват РАО, ще бъде извършен мониторинг, който ще определи точното количество на опасните отпадъци, а също и мястото, където ще бъдат препогребани. След това през 2015 година ще започне извозването и препогребването им, за което ще бъдат изразходвани между 15 милиона и 25 милиона долара. Разликата в стойността е защото по разчети отпадъците са 1000 кубически метра, но реално могат да се окажат значително повече. Проектът е разчетен за 5 години, – отбеляза министърът на екологията.

През септември 2013 година между министерския съвет на Украйна и Организацията за подкрепа на НАТО беше подписано споразумение за препогребване на РАО, образували се вследствие на изпълнение на военни програми.

От страна на Украйна за изпълнение на споразумението ще отговаря Министерството на екологията и природните ресурси в лицето на Държавната агенция з управление на забранената зона (Чернобил). От срана на НАТО ще отговаря Германия.

Източник: cit.ua

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари