ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


TEPCO се отказа от рестартирането на 5 и 6 блок на АЕЦ “Фукушима-1”

29.12.2013

 

Енергийната компания TEPCO, която е оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1”, окончателно се отказа от плановете за рестартиране на двата енергоблока на централата, които не пострадаха в резултат на аварията на 11 март 2011 година, съобщиха представители на компанията.

От компанията допускаха, че 5 и 6 блок на АЕЦ, които не бяха повредени вследствие на аварията, могат да бъдат рестартирани за производство на електроенергия. Така или иначе тази инициатива предизвика решителен протест в японската общественост, а през септември премиерът на страната Синдзо Абе направо поиска от TEPCO да се откаже от тези планове.

В резултат на това е решено 5 и 6 блок на АЕЦ “Фукушима-1” да се използват за известно време като полигони, на които ще се отработват технологии за извличане на разтопилото се ядрено гориво от пострадалите реактори и други начини за демонтаж. След това оборудването на двата блока ще бъде демонтирано.

Подобна съдба може би очаква и четирите блока на АЕЦ “Фукушима-2”, която се намира на 12 километра южно от авариралата АЕЦ и вече в продължение на повече от 2 години е спряна от експлоатация.

Съгласно плановете на японското правителство и на TEPCO, пълният демонтаж на “Фукушима-1”, включително изваждането на разтопилото се ядрено гориво, ще продължи не по-малко от 40 години.

Състоянието на първите 4 блока на централата е известно. Но 5 и 6 блок не пострадаха изобщо по време на аварията, и затова операторът на централата дълго време се въздържаше от категорични изявления за съдбата им.

Източник: Голос России

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари