ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран призова за забрана на ядрените опити, включително и компютърното моделиране

06.09.2011

Иран призовава международното общество напълно да се избави от ядреното оръжие и да забрани неговите изпитания, включително и компютърно моделиране на взривове, заяви в петък постоянният представител на Иран в ООН Михаммад Хазаи на неформално заседание на Генералната Асамблея на ООН по случай двадесетата годишнина от затварянето на ядрения полигон в Семипалатинск.

“Абсолютната гаранция за не използване на ядреното оръжие, включително и в резултат на случайност, – това е пълното му унищожаване”, казва иранския дипломат. За да се изпълни тази цел, според него, всички ядрени държави трябва за изпълняват задълженията си свързани с ядреното разоръжаване.

Както вече AtomInfo.Bg съобщи, – Иран заедно със САЩ и още седем страни за сега не са ратифицирали Договора за всеобща забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).

“Ислямската република Иран счита ДВЗЯО като крачка към ядреното разоръжаване, но той не може да замени пълната забрана на ядрените оръжия”, подчертава Хазаи.

“В този смисъл ядреното разоръжаване трябва да бъде поставено на първо място в дневния ред на международната организация, и всички ядрени изпитания да бъдат забранени, включително и чрез симулации на суперкомпютри, която противоречи на духа и буквата на ДВЗЯО и задълженията на другите държави”, – казва иранския представител.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари