ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – разработена е нова турбина за АЕЦ с реактори ВВЭР-ТОИ

20.12.2013

 

Специалистите от ОАО „Турбоатом“ Харков са разработили новата парна турбина К-1250-6,8/25 за турбогенератор с номинална електрическа мощност 1250MW. Турбоагрегатът е предназначен за ядрените енергоблокове от ново поколение с реактор ВВЭР-ТОИ (водно-воден енергиен реактор – типизиран, оптимизиран, информатизиран).

Турбината от ново поколение К-1250-6,8/25 съчетава опита на ОАО „Турбоатом“ в създаването на тихоходни (бавнооборотни) турбини с голяма мощност на 1500 оборота в минута (min-1)и новите технически решения.

К-1250 е три-цилиндрова парна турбина, състояща се от комбиниран цилиндър високо и средно налягане (ЦВСД) и два двупоточни цилиндри ниско налягане (ЦНД). Турбинната установка има КПД не по-малък от 37,5% и притежава висока надеждност, коефициента на готовност достига до 99%.

Сред новите конструктивни решения са оборудването на ротора на последната степен на цилиндър ниско налягане с работни лопатки с дължина 1650 mm и сечение на “выхлопа” за отработилата пара 23,6 m2. Също така в конструкцията на турбината се използват много издръжливи заварено-ковани ротори ниско и високо налягане, издръжливи на корозия под напрежение. Сред преимуществата на агрегата са и високата му ремонтно пригодност и междуремонтен период над 6 години.

Източник: i-mash.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари