ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – бежанците от Фукушима губят вяра в обещанията на властите

20.12.2013

временно жилище за бежанци от Фукушима

 

Вследствие на катастрофата на АЕЦ “Фукушима-1” през 2011 година много японци се лишиха от всичко: и от имущество, и от планове за бъдещето. Независимо от обещанията, властите не бързат да предоставят на тези хора жилища и материална помощ.

Напускайки района около Фукушима след ядрената катастрофа през 2011 година, местните жители са взели със себе си само най-необходимото, защото според разпорежданията на властите евакуацията нямало да продължи повече от 2-3 дни. Обаче бившите граждани на Фукушима и до сега си живеят в клетки, които малко приличат на домове.

По-рано всеки бежанец си е имал собствен дом, а сега им се налага семействата да се бутат на площ от 30 m2. На хората е било казано, че това са временни мерки. Но и тук е сработила поговорката “няма нищо по-постоянно от временното”. Болшинството от тези хора са пенсионери, страдащи от различни заболявания. Сега те са безработни, както и много от по-младите им съседи.

Правителството твърди, че работи за подобряване на условията за преселниците. Но затова са необходими години и даже десетилетия, отчитайки, че само за ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА) от държавния бюджет се отделят милиарди долари. Даже и местните власти не са наясно, какво ще стане в обозримото бъдеще.

В превод от японски Фукушима означава “щастлив остров”. Но едва ли тези хора могат да нарекат щастлив сегашния си живот, който едва ли ще стане както предишния. Още повече, че правителството признава, че територията около атомната електроцентрала, едва ли някога ще бъде пригодна за обитаване от хората.

Източник: Publicatom.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари