ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


И ТОВА ДОЖИВЯХМЕ!

20.12.2011

 

Един месец след събитието Ви предлагам мнението на бившия изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Йордан Йорданов относно побоя на Александър Николов. Но главното, според мен, е за статута на длъжността – изпълнителен директор на АЕЦ.

 

И ТОВА ДОЖИВЯХМЕ!

 

 

И това доживяхме – побой, който е равен на терористичен акт – жалко, много жалко, да посегнеш на институцията Изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй – какъв нисък и долен морал, демонстриран от поръчителите, които явно са кокошкари и вероятно вече съжаляват за стореното, но е много късно – и се чудим защо на нас гледат от Европа по този начин- просто сме си такива, първо действуваме и се подаваме на емоцията, после мислим – ето затова ни спряха малките реактори – сега даваме заявка и за големите, които са последни работещи, апропо.

Изразявам цялото си съчувствие към моя приятел и колега и към неговите близки, но нека този нелеп случай да ни послужи за да си кажем някои неща, които трябва да осигурят сигурност на ръководителя на най голямото и най опасното предприятие не само в България, но и на Балканския полуостров.

Например, назначението и уволнението на изпълнителния директор на атомната централа става по “Търговския закон”, по който се назначават и всички други ръководители на малки и средни фирми. Достатъчно са само пет минути, толкова колкото време ще загуби един принципал, за да напише съответната заповед. Изводът тук е ясен – необходим е мандат и имунитет на изпълнителния директор, за да не могат политически, икономически и други сили да се гаврят с тази длъжност. С други думи изпълнителния директор трябва да знае, че неговите действия почиват само на спазване на законите в страната и на правилата по безопасна експлоатация на АЕЦ Козлодуй. Тогава ще работи само неговия морал, а не постоянния страх да не сбърка, като не изпълни нечия прищевка и …да бъде отстранен от работа, както видяхме по горе за пет минути, ей така без обяснение. Мълчи президента, мълчи премиера, мълчи министъра на енергетиката. А това е пряко посегателство върху националната сигурност на страната. Кой в момента ръководи атомната централа – никой или по точно казано някой замества! Докога, колко дълго? Това е така, защото заради необмислени икономии, преди две години, борда на директорите на атомната централа се редуцира от пет на трима члена. Естествено беше съкратена и длъжността зам.изпълнителен директор??? В резултат на това имаме един осакатен борд, който не взема решения на базата на дискусии, а просто “спуснати от горе”. Върху атомната централа се упражняват много институции, като ДКЕВР, БЕХ, НЕК, ЕСО, АЯР, МОСВ и други, така, че тя да се задъхва и вместо да получава максимална печалба, от 70% от произведената електроенергия, тя продава на регулирания пазар на стойност 45 лв/Мвт.час при себестойност 51 лв/Мвтчас, т.е. на загуба. На свободния пазар 30 % от произведената електроенергия се продава на цена 70-74 лв/Мвт.час, т.е. на печалба, което е добре и благодарения на това се компенсират загубите, които и нанася НЕК.

Колко време още ще чакаме правителството да либерализира електроенергийния пазар и да създаде борса, така както е във всички останали европейски страни? Дали това също не е причина да съществува корупцията и сивата икономика? Къде е така широко прокламираната прозрачност?

Извършване на търговете в АЕЦ Козлодуй се осъществява по “Закона за обществените поръчки”, но там единствен критерий е цената., т.е. който предлага най-ниска цена, той печели търга. Няма отделен критерий, по който първо да се класират фирмите по реноме и по качество и чак след това да се гледа коя фирма каква цена предлага. Често пъти дъмпинга намира место в търговете и това е достатъчно основание да е ниско качеството, а това пряко влияе на безопасността. Това също е и причината в търговете да участвуват и фирми с нисък морал, които после търсят разрешението на спора в силата на юмрука.

Затова, докато горните въпроси не намерят решение,длъжността Изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй  ще бъде рискова и ще случват такива крайно неприятни случай

И нека Бог да пази България, АЕЦ Козлодуй и нейния изпълнителен директор и всички нас!

 

Източник: http://iordaniordanov.com/?p=203

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари