ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


КНДР може би има още един завод за обогатяване на уран

14.12.2013

В Северна Корея, наред със съществуващия ядрен комплекс в Йонбен, е възможно да има още един завод за обогатяване на уран, съобщи в понеделник агенция Ренхап позовавайки се на мнение на американски експерт.

Американският физик Дейвид Олбрайт е заявил в интервю за южнокорейската новинарска агенция, че, “отчитайки опита – Пхенян при разработването на ядрено оръжие не би извършвал всичките дейности в Йонбен”.

 

 

Според думите на Олбрайт, комунистическата държава подготвя ново ядрено изпитание, което ще бъде извършено на базата на уран и плутоний. За миниатюризиране на ядрения боен заряд трябва да бъде повишена взривната мощност на ракетата. Най-простият начин за това би било “създаване на голямо бойно ядро с използване на уран и плутоний заедно”. Според мнението на Олбрайт, центърът на това ядро може да бъде направен от плутоний, а външната част от уран.

През октомври разузнаването на Южна Корея потвърди, че реакторът в Йонбен, разположен на 90 километра северно от Пхенян, е възобновил работат си през август. До спирането на дейността си през 2008 година там се произвеждаше плутоний.

През миналата седмица сътрудници от американското разузнаване заявиха, че в комплекса вече се обогатява уран.

През 2005 година КНДР се самообяви за ядрена държава, а през 2006,2009 и 2013 година извърши успешни подземни ядрени опити, които предизвикаха протести от страна на международната общност. След последните изпитания, проведени на 12 февруари, се появиха съобщения, че Пхенян подготвя нови, но до сега това не бе потвърдено.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари