ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Какво „аспиринче“ му трябва на Козлодуй?

19.12.2011

 

 

Ново или рециклирано гориво за блоковете: това е въпросът

 

 

 Руското ядрено гориво е по-добро от американското, а зад дискусиите „за“ и „против“ рециклираното гориво навярно стои целенасочена кампания, убеден е ядреният експерт Янко Янев от Международната агенция за атомна енергия.

 

 

 „Какво означава рециклирано гориво? Първо трябва да се изясни какво може да се рециклира в горивото” – отбелязва професор Янко Янев в рамките на дискусията дали има смисъл свежото ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“ да се замени с рециклирано. И второ – твърденията, че цената на рециклираното гориво е двойно по-ниска, са несериозни – процесът на производството му определено не е евтин.

 

На сметка ли е?

 

 „Ако трябва да бъдем точни – рециклирано гориво няма, има рециклиран материал“, подчертава Янев, който обяснява, че за производството на новото гориво от употребяваната касета се извличат неизгорелите уран и плутоний. В процеса на горивната кампания, продължаваща между две и пет години, от поставеното в горивото „аспиринче” изгарят едва 5 на сто. Останалите 95 процента са практически неизползувани! В касетата, обаче, се натрупват отрови, които не позволяват на горивото да се използува дълго.

 

 От друга страна една от най-важните характеристики на всяка една касета е дълбочината на изгаряне. Какво се крие в предложението  да се вкара касета в реактора, тя да изгори към 3.5% и след това да се захвърли? Според професор Янев става въпрос за целенасочена кампания, насочена към пораждането на съмнения дали преработката на всичкото това гориво е възможна и дали използуването на изгорелия уран в състава на новото гориво е изгодно. Защото само тогава ядрената енергетика излиза на сметка. Да помислим, казва професор Янев, че ако в даден момент в света заработят голямо количество реактори, уранът може и да не стигне за всички! Процесът се нарича „затваряне на цикъла”, т.е. този горивен цикъл става икономически изгоден едва когато се затвори.

 

 

Чешкият опит

 

От Темелин могат да помогнат на колегите си в Козлодуй

 

 През 90-те години американската енергийна компания „Уестингхаус” вложи милиарди долари за разработката на гориво за руски реактори, надявайки се, че ще може да го доставя в бившите съветски републики, разполагащи с много реактори от типа ВВЕР. От друга страна компанията разработи т.нар.гориво Vantage 6 за чешката ядрена електроцентрала „Темелин”. Американското гориво обаче изкривява касетите, те често дефектират и след десетгодишно използване на това гориво, чехите решават да се върнат към руския ядрен материал като по-добър и по-евтин. Така американците загубиха пазара за Vantage 6  – щом няма на кого да продават, разказва професор Янев.

 

“ Ако съм на мястото на хората в България, които трябва да купуват гориво, бих прескочил до Чехия, за да попитам колегите си там защо са се отказали от  Vantage 6? „Убеден съм, че всички сегашни разправии в България са насочени към пораждането на съмнения спрямо руското гориво, респективно – насочването към американската алтернатива“, казва българският експерт от Международната агенция за ядрена енергия. А руското гориво обективно е по-добро. Има обвивка от чист цирконий и демонстрира много по-добро „поведение” в реакторите.

 

Възможно ли е България с нейната АЕЦ”Козлодуй” и бъдещата АЕЦ”Белене” да бъдат превърнати в опитен полигон на мощни международни ядрени лобита или терен за крупни корупционни сделки?

 

 Професор Янко Янев смята, че  сделки от подобен мащаб просто липсват. Каква корупция може да се случи в АЕЦ ”Козлодуй”, когато горивото има производствена цена, договорът е открит и  всеки може да види за каква сума е купено то? А и там няма такива средства! Корупционните пари са при газа, при продажбата на ток, на нефт, твърди професорът.

 

Кадрите решават всичко

 

Щом българските експерти са недостатъчно, се налага внос!

 

 А дали има в България достатъчно на брой компетентни ядрени физици, които да формират безупречно независима комисия за експертизи около проблеми, свързани с работата на единствената /засега!/ атомна електроцентрала в Козлодуй?

 

„Категоричният ми отговор е „не, няма”, казва професор Янев. Да се намери специалист, който разбира от ядрените въпроси в България, е трудно. А такъв, който да се справи със специфичната спорна в момента материя, е един на милион българи. В страната работят общо 4-5 души, които притежават компетентност в тази област.

 

 Но пък е напълно възможно използуването на смесени комисии, съставени от водещи западни, руски и български експерти, чийто подбор да елиминира всякакви съмнения за независимост и обективност. Просто всички по света правят така, с изключение на България, констатира професорът.  В Абу Даби, например, има международен консултативен съвет, който директно казва: тук сте сбъркали, тук следва да постъпите така, там – така. В България това никога не го е имало.

 

 Съществува ли някакво национално или международно „ядрено лоби”, което се стреми да въздейства върху конкретни производствени и търговски решения за българската ядрена енергетика?

 

Не, смята професор Янев, но съществуват търговски интереси. САЩ и „Уестингхаус” като производител се борят за пазарите. Русия, като генерален конструктор и производител на АЕЦ”Козлодуй”, казва: „Като не искате, няма да ви доставяме гориво, оправяйте се”. Ние, обаче, трябва да имаме партньор, чрез когото  да гарантираме работата на българския  ядрено-горивен цикъл. Русия произвежда горивото и след това си го прибира, а световната тенденция сочи, че складирането на отработеното ядрено гориво в страната-производител ще стане задължително. Така че ще се наложи  българите да решават тежките проблеми в края на ядрения горивен цикъл, ако насреща не стои страна, която може да ги решава вместо тях, отбелязва професор Янко Янев от Международната агенция за атомна енергия.

 

 

 

 Автор: Георги Папакочев, Редактор: А. Андреев

 

Източник: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15610488,00.html

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари