ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Аржентина – резултати от първия национален студентския конкурс “Използване на ядрените технологии за мирни цели”

05.12.2013

 На 29 ноември 2013 година Университетът на Буенос-Айрес в лицето на инженерния факултет и ЗАО «Русатом Оверсиз», дъщерна компания на Държавната корпорация «Росатом», отговаряща за насърчаване на руските ядрени технологии на световния пазар, съобщиха победителите в първия национален студентски конкурс на тема “Използване на ядрените технологии за мирни цели”. Церемонията по награждаването се състоя в залата за конференции на Инженерния факултет.

В рамките на споразумението, подписано между компанията и Университета, през август тази година стартира първият национален конкурс за студентски разработки “Използване на ядрените технологии за мирни цели” сред студентите от горните курсове и випускниците, които представиха научни изследвания, посветени на различни аспекти от ядрената енергетика, включително изследвания в областта на системите за безопасност на атомните електроцентрали, горивният сектор на ядрената енергетика, ядрената медицина, използване на ядрените технологии в селското стопанство.

На конкурса бяха представени 36 работи, който преминаха оценката на международното жури от представители на компанията INVAP, Националната комисия по ядрена енергетика (CNEA), Комитета по ядрено регулиране (ARN), компанията Nucleoeléctrica Argentina SA (NA-SA SA) и Института Балсейро (Instituto Balseiro). От руска страна в състава на журито участваха вицепрезидентът на ЗАО «Русатом Оверсиз» Юкка Лааксонен и директорът на ИБРАЭ РАН Большов Л.А.

Наред с трите най-добри работи, още осем бяха отбелязани със специалните награди на журито. В конкурса са взели участие студенти и випускници от Аржентина, Уругвай,Венецуела и Колумбия. Тримата победители през следващата година ще пристигнат в Русия за да посетят обекти на Росатом. Победителите са:

-         Нанси Гатес Йепес с работата си “Радиационна защита на пациента: дозиметрична количествена оценка на защитния ефект на аригрина за бъбреците при въвеждане на LU 177 в дота-SP- при нормални мишки и екстраполация за стандартни пациенти”.

-         Мартин Силва “Разработване на програма за разчет на разпределението на мощностите на реактора Атуч II чрез модален синтез на базата на показанията на детекторите”.

-         Найби Люсия Буитраго Монтанес “Изучаване на захвата на бора от неутрони (БНЗТ) в естествени условия на метастази в черния дроб: контрол на раковите образувания в експериментални условия на радиотоксичност”.

След церемонията по награждаването беше открита изложба, посветена на руските ядрени технологии. Чрез нея присъстващите получиха възможност да се запознаят с историята на ядрената енергетика на Русия, различните подразделение на Държавната корпорация «Росатом», с руско-аржентинското сътрудничество.

 

Представителите на ВНИПИЭТ направиха презентация на 3D модел на АЕЦ, разработен от проектния институт, а вицепрезидентът на ЗАО «Русатом Оверсиз» Иван Дыбов представи мобилното приложение “Макет на АЕЦ с елементи на “допълнена реалност”.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 9 декември 2013 година в фоайето на Инженерния факултет.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари