ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЗАО «СНИИП-СИСТЕМАТОМ» – системи за аварийна защита на ВВЭР – интервю

03.12.2013

Историята на ЗАО «СНИИП-СИСТЕМАТОМ» започва преди почти 20 години. Юбилейната дата ще бъде отбелязана през 2014 година. За уникалните компетенции на предприятието и за натрупания опит, за отговорността и принципите на работа – специално за българските читатели, интервю с генералния директор Михаил РОМАНИЧЕВ.

 

 

- Михаил Константинович, как се създаде компанията и какво успяхте да постигнете?

– ЗАО «СНИИП-СИСТЕМАТОМ» е създадена на базата на отдела към научно-инженерния център на Съюзния НИИ по приборостроене (СНИИП) със същото направление – осигуряване на обектите на ядрената енергетика с оборудване за ядрена и радиационна безопасност. Сътрудниците на този отдел станаха гръбнака на нашия колектив.

Считам запазването на опитните, квалифицирани кадри за главно наше постижение. Сформирана е уникална научно-техническа и производствена школа, постиженията на която са признати в РФ и други страни.

Нашите специалисти участват в пълния жизнен цикъл на продукцията (изследвания – разработка – производство – внедряване в експлоатация – оказване на услуги при експлоатацията), като непрекъснато повишават своето научно-техническо ниво.

Плюс тесните контакти с конкретните ползватели на продукцията, познаването и приоритетното прилагане на нормите, правилата и законодателните изисквания в областта на ядрената и радиационна безопасност. Като съвкупност тези фактори ни позволяват да произвеждаме ползващото се с голямо търсене (не само в Русия, но и чужбина), конкурентноспособно оборудване, осигуряващо дълго време проверена в практиката безопасна експлоатация на реакторните установки.

 

- Разкажете за сътрудничеството с ОАО «Концерн Росэнергоатом» и неговото структурно подразделение – Белоярската атомна електроцентрала (БАЕЦ).

- По същество, това е продължение на отговора на предишния въпрос. Става въпрос за конкуренцията с чуждестранните компании, които се захванаха със СУЗ на четвърти енергоблок на БАЕЦ и слязоха от пистата след етапа на формиране на техническото задание заради финансовите си амбиции и неспособността им да работят с руските технически условия. Нашата позиция се основава на това, че въпросите за ядрената и радиационна безопасност на нашите обекти използващи ядрената енергия – това преди всичко е национално дело, работа на местните производители. След направените изпитания на оборудването със зададените за реакторите на бързи неутрони (БН) технически условия, ние потвърдихме своята готовност да участваме в проекта за СУЗ на БАЕЦ и сега в рамките на договора се занимаваме със създаването на подсистемата на иницииращата част на защитите СУЗ (ИЧ АЗ-ПЗ-ПС) за четвърти енергоблок на централата.

А сътрудничеството ни с БАЕЦ датира от 2008 година – разработихме, произведохме и внедрихме апаратурата за индустриална антисеизмична защита АИАЗ-05Р на трети енергоблок.

 

- През тази година БАЕЦ отбелязва велика дата – 55 годишнината от началото на строителството. Какво ще пожелаете на своя стратегически партньор в навечерието на юбилея?

- Да продължават все така и да не сдават водещите си позиции, в което ние, според силите и възможностите си, ще се постараем да им помагаме.

 

- Много компании се сблъскват с дефицит на висококвалифицирани специалисти…

- И нашата организация не е изключение. Някои от останалите “супервайзори” заради възрастта или по други причини напускат предприятието, и при всеки случай се налагат структурни промени, за да можем да решаваме всички въпроси свързани с нашите задължения. А младежта, на която ние държим, още не е съвсем готова за самостоятелни проекти. Но ние не губим оптимизъм, активно въвличаме младите сътрудници в управлението на предприятието и засега не съжаляваме от това.

Каним и випускници от техническите ВУЗ и вече зрели специалисти. Търсим и използваме различни начини за стимулиране. Нивото на заплатите при нас е по-високо от средното за Москва, има възможност за получаване на допълнително специално образование, участие в национални и международни конференции и изложби, публикации по специализираната тематика в отрасловите списания, интересни командировки в чужбина и като цяло ръст в кариерата. Предлагаме и не-лош социален пакет.

 

- Актуално ли е за вас привличането на нови клиенти, разширяване на пазарната ниша? Какви са по-нататъшните ви планове?

- Ще се постараем да се закрепим в горепосочените направления, а при възможност ще участваме в нови конкурси, особено в направлението на реакторите БН. Масовата модернизация на изследователските реактори, построени през 60-70 години на миналия век у нас и в чужбина, замяната на всичките им системи за управление и защита (СУЗ) откриват за нас широко поле за дейност. Засега ние държим ръката си на пулса и активно работим в това направление.

 

- Разкажете за дейността на вашата организация в България, има ли особености при работата с европейските клиенти?

- С българските ядрени енергетици ни свързват стари и много приятелски отношения. Най-мащабните ни дейности в последно време бяха свързани с модернизацията на оборудването АЗ-ПЗ и ЦИИСРК на 5 и 6 блок. Сега в рамките на договора за авторско съпровождане помагаме на българските колеги при решаването на въпросите свързани с ремонта и обслужването на апаратурата.

Най-близките планове предвиждат доработване на оборудването с цел работа на енергоблоковете на повишено ниво на топлинната мощност (104%) и участие в конкурса за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП). Според мен имаме много добри перспективи, отчитайки нашия огромен опит при извършването на аналогични дейности на АЕЦ в Русия, Европа и Азия.

 

В заключение искам да поздравя нашите български приятели и колеги с наближаващото Рождество и Нова година и да им пожелая успехи във важната и интересна работа, по-нататъшното развитие по пътя на строителството на нови мощности, здраве и щастие на семействата и близките им.

 

 

Интересни факти:

На всички руски АЕЦ защитата на реакторите тип ВВЭР се осъществява на базата на оборудването на ЗАО «СНИИП-СИСТЕМАТОМ».

Предприятието е едно от първите в ядрения отрасъл, което сертифицира системата за мениджмънт на качеството (ISO:9001) в органа за сертифициране TUV CERT.

Подробности за ЗАО «СНИИП-СИСТЕМАТОМ» ще намерите на www.systematom.ru

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари