ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Драгомир Стойнев: Диверсификацията на енергийните източници и защитата на националните интереси са водещи за нас – интервю за NOVA TV

02.12.2013

Водещ: Добро утро. Водеща: Добре дошли.

Драгомир Стойнев: Добро утро.

 

Водеща: Започваме от това, което се случи миналата седмица, което Вие обявихте. Седми блок на АЕЦ ”Козлодуй” с американски пари и американска фирма.

 

 

Драгомир Стойнев: България има нужда от нови ядрени мощности. Ние трябва да заместим ядрените блокове, които си отиват, в нашия случай след 15 г. живот и здраве. Разбира се преди това трябва да удължим живота на 5 и 6 реактор. И за да се изгради един нов ядрен блок, това не може да стане от днес за утре, необходими са между 7 и 8 г. за това сега трябва да започнем с конкретни действия.

 

Водеща: Като какъв Вие бяхте на това посещение и за чий мандат Вие водихте преговори, защото сериозните обвинения са, че“Уестингхаус” се появява като бъдещ инвеститор и строител на този реактор, без конкурс?

Драгомир Стойнев: Обвинения чух всякакви. Аз съм министър на икономиката и енергетиката. Бях поканен от правителството на САЩ. Само един ден беше отделен за енергетика, за съжаление това стана новината. А иначе водихме преговори за задълбочаване на икономическите взаимоотношения между двете държави. Това остана на заден план. Но…тъй като имаше конкретно инвестиционно намерение от“Уестингхаус” да изграждат 7 реактор в България. Министерски съвет преди моето заминаване в сряда, ми даде мандат за визитата ми в САЩ.

 

Водещ: Защо обаче на „тъмно” това обвинение на хората например, като Румен Овчаров и не само и Петков каза, че вони нехигиенично там, че се прави на тъмно и незаконно. Няма да има различни предложения, няма да има конкурс в състезателен характер, а в пряко договаряне?

Драгомир Стойнев: Знаете, че България има демокрация. Всеки може да си говори както иска, за съжаление тези обвинения са тежки, но те не почиват на реалността. Мандат имам. Поискайте информация от Министерски съвет, предполагам, че ще ви дадат да видите какъв ми е мандата?

 

Водещ: Мандат да, но закононарушение според Овчаров – да.

Драгомир Стойнев: В коя част се нарушава закона?

 

Водещ: В това, че се престъпва в пряко договаряне. Водеща: И то без конкурс.

Драгомир Стойнев: Типичната манипулация за някои политици, които може би обичат да използват.

 

Водеща: Ваш колега от БСП, даже двама…

Драгомир Стойнев: Няма нищо лошо, БСП е демократична партия.

 

Водещ: Закона нарушава ли се ?

Драгомир Стойнев: Сега с кое съм нарушил закона? Аз отидох там със специалистите си да се запозная с тази технология. Следващите стъпки са следните. Няма нищо подписано. На база мой доклад, който ще бъде изготвен заедно с г-н Генов, който е директор на АЕЦ“Козлодуй”, Лъчезар Костов от Агенция за ядрено регулиране, г-н Боев, който е директор на БЕХ. Ще има доклад към Министерски съвет. И вече Министерски съвет преценява дали ще даде мандат на БЕХ да започне евентуално инвестиционни разговори с „Уестингхаус“ относно структуриране на финансовия модел. Относно бъдеща проектната компания. И едва тогава…

 

Водещ: Ще има ли състезание ? България обявява ли за строителството на 7-ми реактор?

Драгомир Стойнев: За строители ще има, разбира се. За изпълнители конкурс има. Тук се избира технология.

 

Водещ: А състезание за вид технология?

Драгомир Стойнев: Тя технологията е само една.

 

Водеща: Технологията на „Уестингхаус“ е една, въпросът е дали ще има шанс и други да участват.

Драгомир Стойнев: Другите са руски и френски технологии. България обаче ясно е заявила като държава членка на ЕС, че за нас е водещо диверсификацията. Само че за това правителство водещо е и безопасността на българските граждани.

 

Водещ: Такъв реактор не работи никъде по света все още..

Драгомир Стойнев: Ние трябва да имаме възможно най-модерната и най-безопасната система, така че да няма риск за българските граждани.

 

Водеща: Тази, която е мислена за „Белене“ безопасна ли е?

Драгомир Стойнев: Считам, че е безопасна. Всеки един реактор е безопасен, но най-голямата система на безопасност, която ми казаха експертите е тази на „Уестингхаус“ .Но има нещо друго, което е много важно. Това което каза и министър-председателят за България е важна и диверсификацията и именно ние искаме във всеки един голям проект да има диверсификация. Да при „Южен поток“, когато дадохме старт, ние диверсифицирахме пътя на доставките от Русия за да имаме сигурност, но в същото време разпоредих“Булгаргаз“, държавната компания да подпише договор, ние сме една от малкото държави, които подписаха консорциума“Шах Дениз“ 2, когато се изгради TAP, ние разчитахме NABUCO да бъде водещият проект да мине през България, обаче този проект пропадна. Веднага от догодина имаме държавна гаранция за газовите връзки, особено с Гърция, така че да има диверсификация на маршрута на природен газ. Също важи за ядрената енергетика.

 

Водеща: Да се върнем …защо не използвате оборудването на „Белене“ там сега стои един реактор, част от който сме платили, а за другата част ни съдят. Защо не се използва това оборудване?

Драгомир Стойнев: За тази процедура има арбитраж в момента. Темата „Белене“ аз не мога да я коментирам, тъй като…

 

Водеща: Защо да не можете? В предизборната ви кампания темата „Белене“ беше обещание, че ще се строй.

Драгомир Стойнев: В момента аз съм министър, всяко едно мое изявление може да се ползва в съда от руска страна. Понеже не искам да давам някакви козове от страна на руснаците, предпочитам да мълча на тази тема, защото гоня националните интереси.

 

Водещ: По другата тема обвинение, че такъв реактор, предлаган по тази толкова модерна технология, никъде в света не работи.

Драгомир Стойнев: Понеже е най-новият и най-модерния, два в момента се изграждат в САЩ. Там специалистите отидоха на място да се запознаят. Два се изграждат в Китай. Догодина в Китай реакторът започва да работи. Има допълнителни поръчки от Китай за още 4 такива реактора.

 

Водеща: Защо обаче, американската ядрена комисия е гласувала лиценза на реактора с особено мнение?

Драгомир Стойнев: Всяка една държава, има комисия, която гласува, казва си мотивите, аз не мога да кажа защо в Англия е било така, защо със САЩ е било иначе…важното е, че тези реактори от догодина започват да работят. Няма нищо лошо в това България да бъде първата държава-членка, която да използва този модерен реактор.

 

Водещ: И да станат 3 най-накрая. 2 от „Белене“ …не сте се отказали БСП до колкото разбирам от това обещание, и Пламен Орешарски казваше, че има интерес в тази посока …и един от Щатите. И ще имаме 3 реактора. А сега се налага да се изключват фотоволтаици? Водеща: Заради свръх производство на ток.

 

Водещ: Ще има ли 3 реактора общо руските 2 и този.

Драгомир Стойнев: Ние по начало през следващите 15 г. ще имаме огромна нужда от енергийни мощности. За съжаление нашите мощности са остарели. Ако искаме да имаме конкурентно способна икономика ние трябва да изграждаме нови мощности, дали ще бъдат ядрени, …ние ще имаме нужда от нови мощности.

 

Водещ: Три ядрени реактора имаме ли нужда от тях според вас?

Драгомир Стойнев: Ако отговоря на този въпрос, индиректно ще трябва да отговоря и какво е мнението ми по проекта „Белене“.

 

Водеща: Ама трябва да си го кажете. Или поне си го казвахте, като кандидати за властта по време на предизборните кампании.

Драгомир Стойнев: Аз не съм си го казвал от отдавна. Друг е въпроса защо се стигна до тук и защо в момента имаме арбитраж…и кой ни доведе до тук.

 

Водещ: Имаме ли нужда от 3 реактора не се отказваме от 2 от „Белене“ и един американски?

Драгомир Стойнев: Имаме нужда от нови мощности. Тази икономика стъпка по стъпка започва да върви напред по пътя на икономическия растеж. Приблизително 2%. Това се потвърди от ЕК, от Международния валутен фонд от Световната банка.

 

Водеща: Защо се налага“Атака” да внася предложения в парламента за най-общо казано размразяване на проекта „Белене“. Защо не го прави БСП, при едно от основните предизборни обещания, именно размразяване на проекта. Цял референдум инициирахте?

Драгомир Стойнев: Аз съм министър в това правителство и ясно заявих, че не искам да бъда част от арбитража. Наели сме възможно най-добрата компания, юридическа в света, която ни защитава, така че не кокетирам.

 

Водещ: Използвате арбитража като алиби, за да не си кажете бъдещите намерения, които засягат всеки един български гражданин. Искате ли да строим два реактора? Както искахте в предизборната компания, или вече не искате руски два, освен американския един?

Драгомир Стойнев: Казах ние трябва да заменим старите с нови…Искаме ли да имаме конкурентно способна икономика?

 

Водещ: Да искаме.

Драгомир Стойнев: А енергетиката?

 

Водещ: Това ще стане ли чрез двата реактора на „Белене“ също?

Драгомир Стойнев: Кое производство дава най-евтината електроенергия?

 

Водещ: Ядрената. Защо обаче не ми отговаряте? Аз го казах, той потвърждава, че имаме нужда от три реактора, така ли е? Не разбирам какъв е проблема да се каже това нещо, ако е така?

Драгомир Стойнев: Един, два, три, четири, пет…ние в момента с този реактор, ако се осъществи това изграждане се гарантира през следващите 80 г. на следващото поколение българи достъп до ниска цена на електроенергия.

 

Водеща: Знаете ли колко ще струва американския реактор? Има ли разчети? И яснота?

Драгомир Стойнев: Не мога да коментирам това ще бъде разговор между БЕХ и „Уестингхаус“, но според мен цената ще бъде значително по-ниска от тази, която е в момента за САЩ и за Китай?

 

Водещ: 7 млрд. долара за реактор ли е в момента, защото Овчаров каза, че за два реактора са 14 млрд. евро?

Драгомир Стойнев: Даже и повече.

 

Водещ: Даже около 8 млрд. долара струва един реактор? Много евтино.

Драгомир Стойнев: От първоначални преговори, цената ще бъде доста по-ниска.

 

Водещ: 6?

Драгомир Стойнев: Не, не коментирам.

 

Водещ: Но от този порядък?

Драгомир Стойнев: Изчакайте БЕХ ако правителството даде мандат, да започне преговори и да се структурира финансовия модел, да видим как ще бъде изградена проектната компания, ако нас това не ни удовлетворява, защото за мене всеки един преговор няма руски интерес няма американски интерес. За мен в важно националния интерес.

 

Водеща: Цената на американския ще е по-скъп от руския за „Белене“ .

Драгомир Стойнев: Винаги съм се борил за национален интерес, ако нас това не ни удовлетворява…това означава, че няма…

 

Водещ: Това, което Ани казва, цената на американския реактор ще бъде ли е по-ниска от цената на „Белене“?

Драгомир Стойнев: Ние можем да си позволим, да видим каква ще бъде крайната цена на електроенергията, която по първоначални данни ще бъде…по-висока от тази на АЕЦ“Козлодуй”, но ще бъде по-ниска, дори от тази произведена в момента.

 

Водеща: Вижте какво казва, Богомил Манчев на 28.08.2012 г. ГЕРБ управлява тогава.“Реактор от поколение това на „Уестингхаус“ струва между 11, 2 млрд и 11, 7 млрд. долара, затова очакванията са, че в заключенията на анализа си „Уестингхаус“ които правят към онзи момент анализ на територията на АЕЦ „Белене“ компанията ще предложи свои реактори за“Козлодуй”. Посочването за най-подходяща технология на реактора на „Уестингхаус“ може да представлява конфликт на интереси, след като същата компания готви анализа и след това си препоръчва своя анализ. Вие сега продължавате политиката на ГЕРБ, спрямо отношенията на Делян Добрев с американците до онзи момент. Така ли става?

Драгомир Стойнев: Първо в политиката е крайно време да има приемственост. Винаги до сега, когато едно правителство идва на власт, светът започва от него и веднага отричат всякакви действия на миналото управление. Затова именно сме в тази ситуация в момента и от икономическа гледна точка, и от социална гледна точка. Да започнати са преговори, да видели сме доклада, да искаме да се запознаем с тази технология, от сега нататък да видим дали можем да работим заедно. Ако не ни удовлетворяват резултатите от цена на реактори цена на електроенергия…можем да работим заедно, ако не ни удовлетворява няма да работим заедно. Нещо повече, този реактор има и осигурено финансиране. Няма друг реактор, които би било то френски или руски, който да има осигурено финансиране. Ние сме държава членка на ЕС, трябва да търсим диверсификация…

 

Водещ: Източници. Отработеното ядрено гориво, вярно ли е, че трябва да го съхраняваме тук?

Драгомир Стойнев: Ние имаме изисквания, според които трябва да построим модерно ядрено хранилище. Започваме работа, този проект бе одобрен. Преди 12 дни бях в Лондон, където пред Съвета на донорите на“Международен фонд Козлодуй“ с Европейска банка за възстановяване и развитие и ЕК представихме 17 проекта, които бяха одобрени от тях. Това не се е случвало почти никога до сега.

 

Водеща: Само да цитирам ваши предшественици и ваши колеги от БСП. Първия беше тук на това място – Румен Овчаров. Той каза“…това е геополитически слугинаж или корпоративни интереси, а може би и двете…”

Драгомир Стойнев: Геополитически слугинаж? Няма американски интереси, няма руски интереси, единствено български интереси. Винаги в моята работа до сега се водя от българския национален интерес. Второ, корпоративни интереси аз не разбирам от това.

 

Водещ: Само нещо последно, изключително много разровихте любопитството ми, защо Вие към днешна дата не казвате трябва ли или не трябва да се строят руски реактори за „Белене“ след като инициирахте референдум, говорихте, че трябва, обещахте го в предизборна кампания, сега вие не казвате по темата нищо 10 мин.

Драгомир Стойнев: Блок 7 не измества темата за АЕЦ „Белене“.

 

Водещ: И тя е наместена как? България ще строи или не 2 руски реактора?

Драгомир Стойнев: Това решава Народно събрание.

 

Водеща: В Народно събрание има внесен проект от“Атака”, който най-образно казано предлага да бъде размразен проектът АЕЦ „Белене“. Кратко ако можете да отговорите на следващия въпрос. И той засяга всички българи. Намаление на цената на тока, или увеличение на цената на тока?

Драгомир Стойнев: За увеличение на цената на тока не може да говорим!

 

Водеща: А за намаление?

Драгомир Стойнев: Напълно е възможно. Нека да видим разчетите до края на годината. Всичко е възможно. Но за увеличение не можем да говорим.

 

Водеща: Благодарим ви!

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари