ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – НВАЕЦ-2 – започна монтажът на транспортния шлюз на първи блок

29.11.2013

 

Монтажът се извършва на няколко етапа. Отначало с помощта на крана DEMAG шлюзът (маса около 230 тона, дължина повече от 12 метра, диаметър – около 10 метра) се поставя на специална количка в транспортния портал на реакторното здание (кота +26,3 метра).

На следващия етап специалистите от ОАО «Энергоспецмонтаж», които работят по монтажа на шлюза, ще го поставят в проектно положение – към вътрешната и външната защитни обшивки на зданието на реакторния остров.

Монтирането на шлюза в проектно положение ще позволи за се пристъпи към последната операция свързана с контейнмънта (оболочката), – натягането на системата за преднапрежение, която е изградена от специални стоманени въжета. Чрез нея многократно се увеличава здравината на вътрешната защитна черупка (обвивка).

Транспортният шлюз е последното едрогабаритно тежко оборудване, което се монтира в реакторното отделение на първи блок. С монтажа му се завършва конструктивно сградата на ядрения остров.

 

Транспортният шлюз е съставна част от локализиращата система за безопасност. Той представлява цилиндрична камера, която може да се затваря херметично от двете страни.

През него става доставянето на товари в реакторната зала по време на ППР и презарядката на реактора.

Товарите се поставят върху специална платформа, която се движи по релсов път, като една след друга се отварят и затварят вратите на шлюза. По този начин, транспортният шлюз, осигурявайки херметичността на реакторното отделение, позволява да се защити персонала на централата и околната среда от радиоактивното въздействие.

Източник: http://www.seogan.ru/ 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари