ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


TEPCO започна да изважда касети с ОЯГ от четвърти блок на АЕЦ “Фукушима”

29.11.2013

Специалистите на оператора на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” TEPCO започнаха във вторник дейностите по изваждане на горивни касети с ОЯГ на четвърти енергоблок на централата, се казва в прес-съобщение на компанията.

Както и преди седмица на специалистите предстои с помощта на подемен механизъм една по една да бъдат извадени и пренесени 22 касети в специалния контейнер. След това херметично затворения контейнер ще бъде изваден от басейна за отлежаване на касетите (БОК) и преместен в специалния басейн, разположен на 100 метра от енергоблока.

 

 

За разлика от първия етап, когато бяха извадени 22 горивни касети с неизползвано ядрено гориво (не поставяни в активната зона на реактора), сега операциите ще се извършват с ОЯГ.

Съществува определен риск от попадане на радиоактивни вещества (делящи се материали), ако някоя от горивните сборки бъде повредена или при разхерметизиране на контейнера.

Освен това, по данни на TEPCO, работата се усложнява поради лошата видимост в басейна за отлежаване на касетите (БОК), където при взривовете на водород в басейна са попаднали множество неголеми отломки от конструкцията на сградата.

Компанията оператор твърди, че е взела под внимание този факт и ще извърши предварително почистване на БОК със специална вакуум-помпа “прахосмукачка”.

Очаква се до края на тази седмица изваждането на първата партида касети с ОЯГ да завърши.В сряда пристигна група експерти на МААЕ, която ще контролира извършването на операциите.

 

Дейностите по изваждане на горивните касети от БОК на четвърти блок започнаха в понеделник, 18 ноември. В края на миналата седмица контейнерът с 22 горивни касети беше изваден от БОК и успешно пренесен в специално построения басейн, разположен на 100 метра от четвърти блок.

В БОК на четвърти блок се съхраняват 1533 горивни сборки, като по-голямата част са с ОЯГ. През миналата година в тестов режим бяха извадени 2 от тях. Проверката им показа, че те нямат следи от корозия, което позволява безопасното им изваждане.

Компанията очаква до края на следващата година дейностите по изваждането на ядреното гориво от БОК на 4-ти енергоблок да бъдат завършени.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари