ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да подкрепи ядрените проекти в Египет

27.11.2013

 

Руските длъжностни лица започнаха да правят официални изявления в полза на партньорството с Египет с цел да се помогне на тази северно-африканска държава при построяването на първата атомна електроцентрала.

През миналата седмица Египет заяви, че през януари ще бъде обявен конкурс за реактора в Дабаа на крайбрежието на Средиземно Море.

По данни на всемирната ядрена асоциация, Египет неуспешно се опитваше да създаде своя ядрена енергетика през различни периоди, започвайки от 50-те години на миналия век, когато се достигна до подписване на неосъществен договор с Bechtel, след това с WorleyParsons през 2009 година беше подписан договор за помощ при избор на площадка и подготовка на конкурс за избор на доставчик и технология.

През тази година Египет се обърна към Русия, с молба за продължаване на по-рано сключеното съглашение за сътрудничество в ядрената сфера. Освен това Египет подписа подобно съглашение с и с Южна Корея. Във вторник (19 ноември) министърът на външните работи на Русия заяви за руските СМИ, че страната му “е готова да подкрепи многобройни проекти в Египет, включително и в ядрената енергетика”.

Daily News Egypt  съобщи, че тези коментари той е направил след посещението си в Египет заедно с други руски министри през миналата седмица.

Източник: Nuclear-street.com

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари