ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да подкрепи ядрените проекти в Египет

27.11.2013

 

Руските длъжностни лица започнаха да правят официални изявления в полза на партньорството с Египет с цел да се помогне на тази северно-африканска държава при построяването на първата атомна електроцентрала.

През миналата седмица Египет заяви, че през януари ще бъде обявен конкурс за реактора в Дабаа на крайбрежието на Средиземно Море.

По данни на всемирната ядрена асоциация, Египет неуспешно се опитваше да създаде своя ядрена енергетика през различни периоди, започвайки от 50-те години на миналия век, когато се достигна до подписване на неосъществен договор с Bechtel, след това с WorleyParsons през 2009 година беше подписан договор за помощ при избор на площадка и подготовка на конкурс за избор на доставчик и технология.

През тази година Египет се обърна към Русия, с молба за продължаване на по-рано сключеното съглашение за сътрудничество в ядрената сфера. Освен това Египет подписа подобно съглашение с и с Южна Корея. Във вторник (19 ноември) министърът на външните работи на Русия заяви за руските СМИ, че страната му “е готова да подкрепи многобройни проекти в Египет, включително и в ядрената енергетика”.

Daily News Egypt  съобщи, че тези коментари той е направил след посещението си в Египет заедно с други руски министри през миналата седмица.

Източник: Nuclear-street.com

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари