ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом предлага на ЮАР стратегическо партньорство в ядрената енергетика

27.11.2013

Росатом предлага на Южно-Африканската Република (ЮАР) стратегическо партньорство в ядрената енергетика, заяви пред журналистите ръководителят на Росатом Сергей Кириенко по време на международния форум на доставчиците за ядрения отрасъл „Атомекс-Африка“.

 

 

ТЕХНОЛОГИЧНАТА ВЕРИГА

Росатом предлага на ЮАР да реализира цялата технологична верига в сферата на строителството и експлоатацията на АЕЦ, и е готов да покани компании от ЮАР на пазарите в трети страни, – каза Кириенко. Той напомни за съществуващото сътрудничество между двете държави в редица направления, включително и по медицинските изотопи и подчерта, че Русия е готова да представи на партньорите технологии за АЕЦ с най-съвременните “след-фукушимски” системи за безопасност.

Кириенко напомни също, че ЮАР разполага с ядрени технологии и добра репутация в ядрената общност. Според думите му, сътрудничеството с ЮАР може да се развива и в сферата на подготовката на специалисти, обучението им в ЮАР и РФ, а също и в създаването на научни центрове.

“Беглият анализ говори за това, че при реализирането на проекта за построяване на АЕЦ ще позволи предприятията от ЮАР да поемат от 40% до 60% от поръчките на оборудването. Това ще донесе не по-малко от 16 милиарда долара само в периода на строителството, 40 милиарда долара през периода на експлоатацията, ще бъдат създадени от 15 хиляди до 30 хиляди нови висококвалифицирани и скъпо-платени нови работни места. В рамките на нашето съвместно партньорство ние ще се радваме да поканим компании от ЮАР на пазарите в трети страни”, – каза той, като добави, че едно работно място на площадката на централата създава от порядъка 7-10 работни места в съпътстващите отрасли.

Росатом също не изключва възможността за построяване в ЮАР на завод за сглобяване на ядрено гориво при мащабно развитие на ядрената енергетика в страната.

От своя страна министърът на енергетиката на ЮАР Бенедикт Мартинс отбеляза, че неговата страна е привърженик на плановете за развитие на енергийната независимост чрез различни енергийни източници, разпределени по следния начин: 24% – ВЕИ, 60% – АЕЦ, 20% – хидроенергетика и около 5% – ТЕЦ.

 

МЕЖДУПРАВИТЕЛСТВЕНОТО СЪГЛАШЕНИЕ

Бен Мартин заяви пред журналистите, че ЮАР планира до 15 февруари 2014 година да завърши всички вътрешни процедури по утвърждаването с Русия на междуправителственото съглашение за сътрудничество в ядрената сфера. Според думите му, съглашението е парафирано и сега се работи активно по съгласуването му в Министерството на енергетиката на ЮАР, Министерството на финансите и Държавната хазна.

“Нашата цел е в началото на 2014 година, до 15 февруари, да завършат всички вътрешно-държавни процедури по утвърждаването на междуправителственото споразумение с Русия по мирния атом”, – каза той.
Стратегическото партньорство подразбира съвместна реализация на националната програма за развитие на ядрената енергетика на ЮАР.
Ключовият проект е построяване на територията на ЮАР на нови АЕЦ с руски реактори ВВЭР и сумарна електрическа мощност до 9,6
GW (до 8 енергоблока). Освен това, страните имат намерение да построят изследователски реактор по руска технология, на базата на който ще стане възможно развиването на съвместен бизнес в областта на производството и реализацията на изотопна продукция на международния пазар. Русия също ще окаже съдействие на южноафриканските си партньори съдействие за развитие на националната промишленост, кадровия потенциал по мащабната програма за развитие на ядрената енергетика, а също за усъвършенстване на националното законодателство, развиване на съпътстващата инфраструктура и в редица близки (съвместни) области.

Приетият от ръководството на ЮАР през март 2011 година нов дългосрочен план за развитие на националната енергетика, предполага във времевия хоризонт до 2030 година да се въведат в експлоатация до 40GW нови генериращи мощности, от които 9,6 GW – АЕЦ.
”За ефективната работа на развитият ядрен пазар в Южна Африка е нужен силен партньор с история, компетенции и разбираема стратегия, насочена за развитие на бизнеса. За нас такъв партньор е Necsa. Зоните на общите ни интереси са – индустриално сътрудничество при новото строителство на енергоблоковете и технологично сътрудничество при решенията за управление на ОЯГ и извеждането от експлоатация”, – поясни за РИА Новости вицепрезидентът на обединената компания НИАЭП-АСЭ Иван Борисов.
Освен това, в рамките на форума „Атомекс-Африка“ Южно-Африканската корпорация по ядрена енергия (NECSA), Обединената компания ОАО «НИАЭП»-ЗАО «АСЭ» и NUKEM Technologies GmbH (Германия, 100% дъщерно предприятие на ЗАО «Атомстройэкспорт») подписаха меморандум за взаимно разбиране. Страните се договориха за развитие на стратегическо сътрудничество в областта на инженеринга, проектирането, покупките и строителството на сложни капитални обекти и съоръжения.
Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари