ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – АЕЦ „Олкилуото-3″ може да се превърне в един от най-скъпите строежи в света

30.11.2013

 

Ако финландската АЕЦ „Олкилуото-3″ се разгледа като една сграда, то след завършването на строителството тя може да се разглежда като едно от най-скъпите здания в света, пише финландското издание Aamulehti.

Сега «Олкилуото-3» се оценява на 8-8,5 милиарда евро, докато по първоначални данни разходите за построяването до въвеждане в експлоатация трябваше да бъдат 3 милиарда евро.

По данни на американския сайт The Richest, най скъпата сграда в света е хотела с казиното Marina Bay Sands в Сингапур. Построяването му е струвало около 6 милиарда долара.

В областта на строителството на ядрени електроцентрали финландската АЕЦ има сериозни конкуренти: атомна електроцентрала от това поколение се строи във Франция с последна проектна стойност 8,5 милиарда евро, а също има проект във Великобритания на стойност 16 милиарда лири.

Сравняването на стойностите на отделните обекти не е много коректно и е прекалено сложно, доколкото цената им зависи, минимум, не само от влиянието на валутните курсове, но и от цената на работната сила и изпълнението на обектите в проектните срокове.

Източник: Фонтанка.Ру

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари