ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – АЕЦ „Олкилуото-3″ може да се превърне в един от най-скъпите строежи в света

30.11.2013

 

Ако финландската АЕЦ „Олкилуото-3″ се разгледа като една сграда, то след завършването на строителството тя може да се разглежда като едно от най-скъпите здания в света, пише финландското издание Aamulehti.

Сега «Олкилуото-3» се оценява на 8-8,5 милиарда евро, докато по първоначални данни разходите за построяването до въвеждане в експлоатация трябваше да бъдат 3 милиарда евро.

По данни на американския сайт The Richest, най скъпата сграда в света е хотела с казиното Marina Bay Sands в Сингапур. Построяването му е струвало около 6 милиарда долара.

В областта на строителството на ядрени електроцентрали финландската АЕЦ има сериозни конкуренти: атомна електроцентрала от това поколение се строи във Франция с последна проектна стойност 8,5 милиарда евро, а също има проект във Великобритания на стойност 16 милиарда лири.

Сравняването на стойностите на отделните обекти не е много коректно и е прекалено сложно, доколкото цената им зависи, минимум, не само от влиянието на валутните курсове, но и от цената на работната сила и изпълнението на обектите в проектните срокове.

Източник: Фонтанка.Ру

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари