ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – АЕЦ “Темелин” ЕК спори с Прага по конкурса за дострояване на централата

28.11.2013

Европейската комисия влезе в спор с Чешката Република, относно изключването на френската група AREVA от конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин”, пише ct24.cz.

 

 

“ЕК заплаши ЧР с жалба заради това, че чешките власти отказват да предоставят информация за конкурса. В отговор на това Прага казва, че френският еврокомисар по вътрешните работи Мишел Барние е взел страната на френската група AREVA, затова комисията има не-обективно отношение към Чешката Република”, – съобщава изданието.

“Брюксел вече трети път изисква от ЧР да предостави информация за изключването на AREVA… Прага отказва да я предостави, като обяснява действията си с това, че с жалбата на AREVA се занимават съответните чешки органи, а също и съда”.

Нещо повече, правителството на републиката напомня, че то не е в състояние да изпраща информация по конкурса, защото не я притежава – конкурсът се провежда от компанията CEZ.

“Страничните наблюдатели са удивени от възражението на чешките преговарящи, което те са обявили на скорошните преговори в Брюксел. Става въпрос за еврокомисарят Мишел Барние, който, по мнението на чехите, е заел страната на AREVA”, – пише изданието.

Както отбелязва бившият еврокомисар Владимир Шпидла, “лобирането за интереси при решаване на подобни спорове е обичайна практика в Брюксел. Все пак Барние е задължен да реагира на подобни ситуации и това не нарушава правилата на Европейския Съюз.”

“По този начин, ЕК не се държи по нестандартен начин относно Чешката Република, като я заплашва със жалба. Европейското законодателство предоставя на ЕК такива пълномощия”, – заключава интернет-порталът.

Източник: AtomInfo.Ru

 Б.Р. Публикувам това съобщение за да напомня на министър Стойнев, че в ЕС нещата трябва да стават по правилата. Иначе бият през пръстите (устата)!

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари